Olcsóbb lesz a cukor

Magyarországon meglehetősen magas a cukor eladási ára és ennek következtében a fejenkénti átlagos fogyasztás is jóval alacsonyabb, mint például a szomszédos Ausztriában. A magas cukoráraknak egyik legfőbb oka a kincstári haszonrészesedés, ezt mintegy másfél évvel ezelőtt újból emelték.

A magyar cukorgyárosok már régebben azt a javaslatot tették
a kormánynak, hogy a veszteséges export lehető csökkentése érdekében hajlandók igen jelentősen mérsékelni a belföldi fogyasztási árakat abban az esetben, ha megfelelő arányban leszállítja a kincstár a forgalomba kerülő cukrot terhelő állami részesedést.

Az első ajánlat az volt,
hogy a cukor árát a gyárak oly mértékben csökkentik, amilyen mértékben a kincstári haszonrészesedés mérséklődik. 50-50 százalékos arányú árleszállítás történt volna, amit azonban a pénzügyminisztérium részéről túlságosan alacsonynak találtak. Viszont a cukorgyárak további mérséklést már azért sem vállalhatnak magukra, mert a konzervgyártáshoz szükséges ipari cukrot amúgy is olcsóbban szabták meg.

Ebben a kérdésben most megegyezés várható
és pedig olyan formában, hogy a cukor jelentős árleszállításának negyven százaléka a kincstári illeték, hatvan százaléka pedig a gyárak terhére fog megtörténni, de egyidejűleg újból rendezik az ipari cukor árát is.

A drágaság ellen megindított harc terén
igen nagy jelentőségű a cukor várható jelentős ármérséklése, aminek közegészségügyi és szociális szempontból is jelentős konzekvenciái lesznek. A cukor árának leszállítása már a befőzési szezón előtt várható.