A szociáldemokrata képviselők válaszoltak Gömbös zászlóbontására

A szociáldemokratapárt fórumai képviselő tagjai vasárnap délután beszámoló nagygyűlést tartottak a Tattersallban, amelyet zsufolásig megtöltött a körülbelül nyolcezer főnyi közönség. Új színt vitt a tömegbe a soroksári, törökbálinti és budaörsi milimárik felvonulása, akik a következő felirású táblák alatt tüntettek a tejkartel ellen: „Éljen a szabad tejforgalom! Le a kartellel! Éljenek a budapesti fogyasztók!”

A Tattersallban százhatvan, a környéken pedig nyolcszázfőnyi rendőri készültség helyezkedett el, beavatkozásra azonban nem került sor. A tömeg szorgalmasan abcungolta a kormányt, Gömbös miniszterelnököt, a fasizmust és a hitlerizmust, a futballpályákról ismert ütemes kiáltozással követelt munkát és kenyeret, rendzavarás azonban nem történt, a a gyűlés és a tömeg szétoszlatása teljes rendben folyt le.

Az egyetlen incidens Buchinger Manó felszólalása közben történt. Amikor ugyanis Buchinger azt hangoztatta, hogy „új rendről beszélnek, ez az új rend azonban nem más, mint a régi rendszer rothadása”, Gagel János rendőrfőtanácsos felugrott a helyéről:
- Miről beszél a szónok úr?! Figyelmeztetem a szónokot, tessék a tárgyhoz szólni!

A tömeg pfujolt, Buchinger azonban folytatta beszédét és az egész incidensnek nem lett semmi következménye.

Farkas István azzal nyitotta meg a népgyűlést, hogy a szociáldemokrata képviselők „a hetekkel ezelőtt elhangzott hetyke diktatórikus kijelentésekre” akarnak most válaszolni:
- Eljöttünk – mondotta – hitet tenni amellett, hogy hiába minden erőszak, minden terror, minden Gömbös, elszánt harcot fogunk vívni a dolgozó osztályok jogaiért, felszabadításáért.
Weltner Jakab arról beszélt, hogy a húszkilowattos Károlyi Gyula gróf után a százhúszkilowattos Gömbös következett.Hangtatos ígéretek helyett igazi szabadságot, igazi demokráciát követelnek a tömegek.

Peyer Károly a kartellek árdrágításáról, a növekvő munkahiányról, az adózás igazságtalanságáról beszélt. Amíg a vagyon és jövedelemeloszlásnak ilyen aránytalanságot állanak fenn, nem lehet szó nemzeti összefogásról. Kabók Lajos azt hangoztatta, hogy amíg az ígéretekből tettek nem válnak, a munkásság nem fogadhatja el még rossz mostohatestvérének sem a miniszterelnököt.

Büchler József kijelentette, hogy Wolff Károly főkereszténynek tartja magát, pedig fogalma sincs az igazi kereszténységről, az igazi demokráciáról. A Vásárpénztánál elherdálták az adófizető polgárság pénzét.

Szeder Ferenc azt fejtegette, hogy a kormány a gazdasági világválsággal akarja leplezni saját tehetetlenségét. A tejrendelet szabad vadászterületnek sajátította ki a nagybirtokosok részére Budapestet.

Buchinger Manó a külpolitikáról beszélt, kijelentette, hogy a népek szabadságot akarnak és nem új háborút, a világ munkássága az ellen fordul, aki békebontó lesz. A szociáldemokratának nem ellensége sem a német, sem az olasz, a szociáldemokrata csak azokat gyűlöli, akik a népet leigázzák.

- Mi nem félünk semmiféle fenyegetésekről, mondotta Kéthly Anna, nem csomagolunk!

Propper Sándor, a népgyűlés utolsó szónoka, egy mondatba foglalta össze a szociáldemokrata párt válaszát Gömbös zászlóbontására: nem hisznek az ígéreteknek és nem félnek a fenyegetésektől.