Lerroux, az uj spanyol miniszterelnök kijelenti, hogy meg fogja szilárdítani a köztársaságot

Madrid, december 17.
A Lerroux elnöklete alatt megalakult minisztérium kisebbségi kormány, amely a radikális párt politikáját fogja folytatni. A nem radikális párti miniszterek egynek kivételével egyéni felelősségre vállaltak tárcát, anélkül, hogy ehhez pártjuk hozzájárult volna. Ennek ellenére a Lerroux-kormány sorsa egyelőre biztosítva van, mert Gil Robles, a jobboldali néppárt vezére kijelentette, hogy a jobboldal számára még nem érkezett el az idő, amikor a kormányzást átveheti.

Lerroux miniszterelnök a kormány megalakulása után a következő nyilatkozatot tette:
- A béke jegyében fogok kormányozni és meg akarom szilárdítani a köztársaságot. A jobboldal meg fogja érteni, hogy kötelessége a köztársasághoz csatlakozni. Az ország mindenekelőtt békét óhajt és remélem, hogy ezt a parlament sem fogja elfelejteni.

Arra a kérdésre, sikerül-e teljesen leverni az anarchoszindikalista felkelést, Lerroux miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány száz százalékig ura a helyzetnek. A politikai rendőrség megállapította, hogy a felkelés főhadiszállása Saragossában volt. A forradalmi vezérkarban két nő is helyet foglalt, akiket a rendőrség letartóztatott. Bujalancéban megtámadtak egy teherautót, amelyen a rendőrség a felkelés három vezetőjét akarta elszállítani.

A foglyok szökést kiséreltek meg, kettőt közülök agyonlőttek. A tűzharc során a rendőrésg több támadót súlyosan megsebesített, akik közül három haldoklik.