A royalorfeum botrány legfrissebb fejleménye

A royalorfeum botrány legfrissebb fejleménye: a dobos provokálta Harmath Imrét

A dobos: ,,Szokolay művésznő megrúgott...”
Szokolay:,, Elébe tartottam a lábamat, de nagyon kedvesen....”


A Royal Orfeumban lefolyt kánikulai botránynak újabb fejleménye van: az affér egyetlen áldozata, Bobby, polgári nevén Gervay Béla vasárnap délután provokáltatta Harmath Imre szövegírót, aki egy nyilatkozata kapcsán becsületsértő megjegyzéseket tett rá. Miután Bobby megbízottai Harmath Imrét nem találták szállóbeli lakásán, az alábbi levelet küldték címére:

Harmath Imre szövegíróúrnak helyben
Gervay Béla úr (Bobby) megbízásából felkerestük Önt ma délután, hogy az Ön által megbízottunk terhére elkövetett sértésekért elégtételt kérjünk. Minthogy a Royal szállodában azt a felvilágosítást kaptuk, hogy Ön nem tartózkodik Budapesten, megérkezése után ismét fel fogjuk keresni, hogy az ügy lovagias elintézését megtárgyaljuk.
Budapest, 1933 VIII. 13.

Nagyrabecsüléssel:
Nádas, kabaréigazgató.
Horvát, díjbirkózó.


Megkérdeztük Bobbyt, hogy mi indította arra, hogy provokálja a „Tessék beszállni” című revü szerzőjét?
- Eleinte nem akartam dobra ütni, hogy valójában mi történt – mondotta Bobby- dobos. A lapok megszólaltatták az ügy valamennyi szereplőjét, csak engem nem kérdezett senki. Én nem is szólaltam volna meg, ha Harmath úr egy szombat esti újság hasábján nem nyilatkozik rólam kompromittálóan. Azt mondotta ugyanis, hogy én feleségétől és tőle is pénzt kértem kölcsön,
holott ebből egy szó sem igaz. Nem kértem és nem kaptam. Azt elviseltem, hogy Szokolay művésznő lábbal dirigált és belém rúgott. Az egyéni becsületem azonban nem hagyom.

Megszólaltattuk Szokolay művésznőt is az affér ügyében, aki eddig még egyedül nem nyilatkozott. Szokolay Olly a következőket mondotta:

Dirigálás közben történt, hogy Bobbyt figyelmeztetnem kellett arra, hogy viselkedjék rendesen. Az előcsarnokban vezényeltem ugyanis, - a közönség tódult kifelé – egyszer csak azt vettem észre, hogy a dobos egy másik zenésszel beszélget. Udvariasan kértem, hogy ne diskurálgasson, legyen tekintettel a közönségre. Bobby indulatba jött és el akart távozni, mire én lábamat eléje tettem, mintegy megakadályozva azt, hogy az orcheszter működése közben eltávozzék. De mindezt nagyon kedvesen! Durván rám támadt, sértegetett, mire és megmondottam neki, hogy másnap már ne is jöjjön be, Bobby ennek ellenére bejött és ebből keletkezett a csúnya affér. Annyit mondhatok, hogy úgy az én, mint a férjem idegei súlyosan megszenvedték azt az incidenst.

Elhisszük.