Szomszédaink a világűrben, a távolabbi csillagok

Földünkhöz legközelebb álló égitestek: a bolygók - A bolygók csillagoknak látszanak, pedig fényüket csak a Naptól kapják - Közülük öt szabadszemmel is látható s szabálytalannak látszó mozgásuk miatt nevezték el őket a görög csillagászok planétáknak, bolygó, kóbor csillagoknak

- A bolygók a Nap gyermekei, körülötte keringenek, különböző távolságban és különböző sebességgel - Négyszáz év óta tudjuk, hogy földünk is egyike a bolygóknak - A kilencedik bolygót, amely 6 milliárd kilométer távolságra van a Naptól, 3 évvel ezelőtt fedezték föl.

Krisztina lüneburgi hercegnő egyszer kíséretével meglátogatta a göttingeni csillagvizsgálót. Egy pár szép csillagot szeretnénk látni - mondta a fiatal, rózsásarcú hercegnő, az intézet őszhajú, nagytudású, de amellett jókedélyű igazgatójának, Klinkerfuesnak.

Nagyon szívesen - válaszolta Klinkerfues, - meg fogom mutatni önnek, fenség, a csillagos ég legcsodálatosabb csillagait. Bár - tette hozzá elkomolyodva, - a csillagos égnek csak káprázatos csodái vannak. A csillagok valamennyien fenségesek. Egyik csillag csodálatosabb a másiknál. Nincs szükség keresgélésre, hogy az ember különösen meglepőt találjon köztük.

Mindegyik végtelenül meglepő, végtelenül fenséges. Ha ön most belenéz ebbe a távcsőbe, egy olyan csillagot fog látni, amely sok milliárd, óriási, a mi napunknál is hatalmasabb, fénylő napokból van összetéve, elképzelhetetlenül nagy égitest lehet, de még a legjobb csillagászati messzelátón át is csak homályosan csillogó, kicsiny ködfoltnak látszik. Szabad szemmel persze nem látható.

A hercegnő kíváncsian nézett bele a messzelátóba, de hamarosan kiábrándult arccal fordult a tudóshoz. Oh, ez csak egy pislogó, halavány kis csillag - mondta - én ennél szabadszemmel is szebbeket látok az égen.

Igen - felelte a tudós, - de ez a csillag olyan messze van, hogy onnan a fény 30 millió év alatt jut el hozzánk, pedig másodpercenkint 300 ezer kilométer utat tesz meg. A csillagnak a fénye, amelyet ön most látott, még akkor indult el ide hozzánk, amikor még önnek egyetlen őse sem élt, sőt még ember sem volt a föld hátán. Óriási hüllők kószáltak meg akkor itt nálunk szerteszét, amelyek már mind kihaltak.

Hogy hívják ezt a csillagot - kérdezte durcás arccal a hercegnő.
Ez az ,,Alderaban”-csillag - felelte az igazgató.
De ha olyan borzasztóan messze van - folytatta a hercegnő, - hogyan tudta ön meg a nevét. A kíséret tagjai nagy vidámsággal fogadták a csípős megjegyzést.

Oh - felelte nevetve a tudós, - nem viziteltünk ugyan egymásnál, de amikor fölfedezték, akkor még megvolt rajta a vignetta. Mindenki nevetett a tréfán, csak a hercegnő biggyesztette le sértődötten a szája szélét.

Azt hiszem - mondta - a csillagászok szeretnek lódítani. Lehetetlen, hogy olyan messze legyen az a pislogó kis csillag.

Pedig vannak még távolabbi csillagok is. A csillagászati műszerek tökéletesedésével a világegyetem egyre megdöbbentőbb méreteket ölt. A legtávolabbi csillagokról, amelyek a legmodernebb csillagászati távcsövekkel még fölfedezhetők, a fény 130 millió év alatt jut el hozzánk. Ezek a legtávolabbi csillagok 40 milliószor 30 billió kilométer távolságra vannak tőlünk. Hogy ezentúl mi van, azt csak a mindenható tudja.

Vannak termeltetésen sokkal közelebb álló csillagok is. A legközelebbiek, földünk közvetlen szomszédai a világűrben a bolygók. Igaz, hogy ezek a bolygók lényegében nem is csillagok, hanem fénytelen égitestek, mint a mi földünk. Mégis nagy, fényes csillagoknak látszanak.

Ők is a Nap gyermekei, körülötte keringenek földünkkel együtt, mint az éjjeli lepke a gyertya lángja körül, de különböző távolságban és különböző sebességgel. Mivel közel vannak hozzánk, a Nap visszavert, reflektált fényében nagy, nyugodt fényű csillagoknak látszanak, de szeles éjszakákon sziporkázva fénylenek, villognak.

Távolság tekintetében óriási különbség van a bolygók és a csillagok között. A csillagok maguk is napok, amelyek borzasztó távolságra vannak tőlünk. A legközelebbi csillagról körülbelül 4 és fél év alatt jut el hozzánk a fény. A Nap fénye a kilenc bolygó közül a legtávolabbira is elér 6 óra alatt, a hozzá közelebb álló bolygókra pedig eljut már néhány perc alatt.