Walesben főzeléknek eszik a világszerte diadalmaskodó makói hagymát

Makó, december 3.

Órási az öröm Makó környékén: Angliában és Dél- Amerikában átütő nagy sikere van a makói hagymának! Angliában Makó termése teljesen leverte a hollandi és spanyol hagymát.

Rövid idő alatt négyszáz vagón makói hagyma került Angliába és most készítik elő a további szállítmányokat. Az angol piac nagy érdeklődése lehetőé tette, hogy a hagyma árát, holott a híres nevezetes makói vöröshagyma katasztrofálisan zuhant le a 30, sőt 50 pengős árról a 2,5 pengőre.

A nyomorúság, amely a makói hagyma árának zuhanásszerű csökkenésével egyidejűleg a makói hagymát az ország különböző vidékein olyan népszerűvé tette, rákényszerítette a termelést, hogy távoli piacokat keressen. A makói hagymaszindikátus Angliában, Egyiptomban és Dél- Amerikában keresett piacot.
Azt előre tudták, hogy ezeken a szállítmányokon nem fognak keresni, hiszen csak Angliáig 75 pengős fuvar esik a 2,5 pengős hagymával. De arra számítottak, hogy ha az ínyenc angol fogyasztó megismeri ezt a speciális terményt, majd meg fogják könnyíteni ennek a kivitelét. És így is történt: ma már óriási tételekben megy a hagyma Anglia és Dél- Amerika felé. Érdekes, hogy Walesben főzelékként fogyasztják a makói hagymát.

Ha csupán csak Walesben huszonötezer vagón szükségletének tíz százalékát sikerül Makóról szállítani, ezzel sikerült megmenteni a makói hagymakertészek tízezreit. A nagy eredményeket egyébként nagyon elősegítette az, hogy a Külkereskedelmi Hivatal a makói kertészeket szigorúan rászoktatta a külföldre szánt anyag gondos válogatásához.