A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer , európai zónadélkörök

Európában több olyan ország van, melyeknek egész területe két zónadélkör közé esik és így hovatartozásuk kérdésében választaniuk lehetett. Ezek közül többen nem ismervén fel a helyzetet, a maguk szempontjából kedvezőtlenül választottak.

Belgium egész területe két zónadélkör közé esik, ha tehát a nyugateurópai időszámítás helyett a középeurópait választotta volna, a délutáni világosság szempontjából nagyon kedvező helyzetben volna. Ugyanígy van Magyarország és Lengyelország. Mindkét ország teljes területe a 15. és 30. keleti hosszúsági fok közé esik, tehát mindkettőnek az áll érdekében, hogy a tőle keletre eső keleteurópai időszámításhoz csatlakozzék.

Általában; az egész világra érvényes módon felállíthatjuk azt a szabályt, hogy minden ország, melynek területe két időzóna délköre közé esik, a tőle keletre eső időzónához csatlakozzék, mert ezzel délutáni világosságát meghosszabbítja.

Javaslatunk tehát az: hazánk vizsgálja felül az időszámítás kérdését és csatlakozzék a keleteurópai időszámításhoz, mert azzal télen-nyáron a naplementét egy órával hátrább tolja, bár ezt sokan úgy értelmezik, hogy helyezzük hazánkat a Balkánra. Akik azonban így gondolkoznak, azoknak nincs igazuk.

A 30. délkörnek, mely Szentpéterváron és Románia, keleti részén halad át, Kelet-Európaként való megjelölése ugyanis teljesen hibás. Európán öt zónadélkör halad keresztül. Ezek közül a legnyugatibb Londonon halad át a legkeletibb az Ural-hegységen. Közöttük még három zónadélkör van és tulajdonképen ezek mindegyike középeurópai zóna.

A helyes meghatározás az volna, ha ezeket első, második és harmadik középeurópai zónának neveznek, ilyen­formán a 30. fok délköre, mely a jelenleg keleteurópainak nevezett időzóna középvonala, Európa legközepén halad át és ez képviseli a középeurópai időt. Semmi értelme sincs tehát annak, hogy tekintélyi okokra hivatkozva ellenezzük a javaslatot.

Könnyen felvetheti mármost bárki a kérdést, hogy hazánk miért választotta a középeurópai időt, ha az ránknézve kedvezőtlen. A válasz erre rend kívül egyszerű. Magyarország békében a monarchia része volt, Ausztrián pedig a középeurópai zóna délköre, a 15. keleti hosszúsági fok keresztülhalad. És pedig Bécs és Linz között körülbelül fél távolságban.

Ausztriának tehát a dolog rendje szerint a középeurópai időt kellett választania és ránézve ma is ez a helyes. Ausztriával együtt egy közös birodalomban hazánkra nézve is annakidején ez látszott helyesnek. Ma azonban a helyzet egészen más. Ma hazánk egész területe a 15. és 30. délkör közé esik, tehát semmi akadálya nincs annak, hogyfelvessük a hovatartozandóság kérdését.