A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, az értékes percek

A helyzet így Budapesten majdnem ugyanaz lesz, mint ma Írország nyugati részén vagy Portugália fővárosában, Lisszabonban. A középeurópai zóna területén majdnem ugyanilyen kedvező helyzetben van ma Németországban Aachen, Olaszországban Turin. A keleteurópai idő bevezetésével azt mondhatjuk, hogy a helyi időhöz képest mindennap 44 perc világosságot nyerünk.

Már kifejtettük, hogy mai életrendünkkel és időbeosztásunkkal évi átlagban mindennap egy órát elveszítünk a világosságból. A keleteurópai időszámítás rendszeresítésével ebből az egy órából a budapesti ember mindennap 44 perc értékes délutáni világosságot nyer vissza.

Számolnunk kell természetesen az ellenvetésekkel is. A világítási vállalatok az új rendben veszíteni fognak és ezért ellenezni fogják a javaslatot. Ezt a veszteséget azonban nem kell sajnálnunk, mert a világítási üzemek még a mai igen nehéz gazdasági viszonyok kőzött is az ország legvirágzóbb vállalatai, amelyek nyereségük ilyen csökkenését megfelelő terjeszkedéssel fogják ellensúlyozni.

Komolyabb ellenvetés várható az iskolába járó gyermekek szülői részéről a téli reggeli sötétség miatt. Az új rendből következik ugyanis, hogy télen csak reggel 8 órakor lesz olyan világos, mint ma reggel 7 órakor. Télen felkeléskor sötétebb lesz, mint eddig volt. E kis nehézség azonban ne ijesszen meg. Gondoljunk arra, hogy ez a nehézség a nyugati államokban is megvan, sőt ez annál nagyobb, minél magasabbra megyünk északra.

Stockholm vagy Oslo magasságában például a téli nap hossza alig több öt óránál, tehát a Nap reggel ½ 10 óra tájban kel és ebéd után ½ 3óra tájban lenyugszik. A Nap sokkal alacsonyabbra emelkedik, mint nálunk, tehát a déli világosság is sokkal kisebb. Azonkívül a nyugati országokban sokkal több a köd is. E viszonyokhoz képest a mi helyzetünk még mindig rendkívül előnyös lesz.

Ezzel egy csapásra és egyszersmindenkorra megoldanánk a nyári időszámítás után kiáltó nagyközönség kívánságait. A közönségnek ugyanis igaza van. A világosság egyike legelsőbbrendű életszükségleteinknek, világosságot követelnie mindenkinek joga van.

A jelenlegi középeurópai időszámítás ránknézve délutáni sötétséget jelent és a reggeli világosság elpazarlását. A nyári időszámításnak legnagyobb akadályai nálunk eddig a vasutak voltak, melyek menetrendi nehézségekre hivatkoztak. A keleteurópai időszámítás rendszeresítésével ez a nehézség is egyszersmindenkorra megszűnik.

Kertész Ferenc