A magyar paprika fajtái

Az őrölt paprika régebben nagyon sokféle néven jutott a forgalomba (király, csörmő, rózsa, kereskedelmi bíbor, Emke, Hunnia paprika, stb.), azonkívül még - mint a liszteket - a fajtákat számozták is. Így a kereskedő és fogyasztó tájékozatlan volt a különféle elnevezésű paprikával szemben. A minőség egyöntetűsége és megóvása céljából 1922 óta a kötelező állami minősítéstől kezdődően az őrölt paprika ötféle néven és minőségben kerülhet a forgalomba.

Legszebb színű, legjobb és így a legnagyobb mértékben elterjedt az édesnemes paprika. Ez a termés legjavából gondos hasítással és kézi erezessél, valamint bizonyos mennyiségű mosott magból készül. Mint neve is mutatja édes, tehát csípősnek nem szabad lennie, legfeljebb enyhén. Egyik válfaja a csemege-édesnemes, amely piros, vagy sárgás árnyalatú, nagyon finomra őrölt tüzes színű paprika; ez a legértékesebb, mert legtöbb színező és fűszerező anyagot is tartalmaz.

A félédesgulyás-paprika nyersanyaga és így színe is már gyengébb. Csípőssége is érezhetőbb, mert az erezetnek csak egy részét távolítják el. A rózsa- vagy elsőrendű paprika színe halványabb piros, csípőssége nagyobb, mint az előzőké, mert a paprikagyümölcs csípős anyagát tulajdonképen teljes egészében tartalmazza. Az erős- vagy másodrend és a kereskedelmi- vagy harmadrendű paprikában már olyan sok csípős anyag van, annyira erős, hogy étkezési célokra nem is használható. Színük is gyenge, zamatjuk és jó ízük nincs.

Őrölt paprika a malmokból csak a kötelező állami minősítés után kerülhet ki. Belföldön jelenleg 10 kg-nál nagyobb mennyiségben csak állami minősítőjeggyel és ólomzárral lehet forgalomba hozni. Külföldre azonban már a legkisebb mennyiség is csak állami zárjeggyel és ólomzárral vihető ki. Így óvja meg az állam mind az országban, mind a külföldön a magyar paprika jóhírét, állandósítja a jó minőséget, és megakadályozza a visszaéléseket, a hamisítást.

Az állami minősítőjegyen fel van tüntetve a paprika minősége, neve, az állami szavatosság ideje. A szegedi és kalocsai paprikakereskedők külön kívánságra belföldön is már a legkisebb mennyiségben is állami minősítőjeggyel és ólomzárral lezárt paprikát szállítanak.