A magyar paprika, az őrölt paprika tárolása

A kereskedéseken, a piacokon a paprika tartályán rajta legyen a minőségűek megfelelő név, valamint a készlet kiárusításáig az állami zárójegy. A paprika minősítését és zárójeggyel való ellátását a szegedi és kalocsai m. kir. mezőgazdasági vegykísérleti és paprikakísérleti állomás végzi.

Minden egyes paprikáiétól hivatalos mintáját másfél évig őrzik meg, ami módot ad az ellenőrzésre és későbbi összehasonlításra. A paprika hamisítása szigorúan büntetendő cselekmény, bár csak nagyon szórványosan fordul elő.

Az őrölt paprika nem raktározható hosszabb időn át. Erre azonban nincs is szükség, mert Szegeden is. Kalocsán is az év minden napján készül paprika a jobban eltartható fűzérekből és zúzott féltermékekből. így állandóan lehet friss paprikát vásárolni és tartani. Paprikából tehát sem a kereskedőnek, sem a háztartásoknak nem célszerű nagyobb készletet felhalmozni.

A paprika leghamarább veszíti el zamatját, jó ízét; savanykás és állott ízűvé válik. A napfény és világosság pedig hamar kifakítja színét. Nedves, nyirkos helyen megpenészedik, megdohosodik. Paprikát legcélszerűbb jól záró bádog-, vagy porcellándobozban tartani.

Üvegedényben gyorsan veszti színét. Papírzacskóban is hamar elszíntelenedik, romlik. Szagos anyagok iránt is érzékeny. Nagyobb mennyiségben tárolva összeáll, csomós lesz az őrlemény; ilyenkor át kell szitálni.

A magyar paprika - mint a szegedi egyetemen megállapították 1 - méh nagyobb mennyiségben fogyasztva teljesen ártalmatlan fűszer, amely diétás konyhánál a só pótlására is felhasználható. Legújabb megállapítás szerint  A-vitamint is tartalmaz.

Szentgyörgyi ismert kutatásai után vizsgálva az őrölt paprikát abban kimutatható C-vitamint is találtam. Őrölt fűszerpaprikából jelentős kivitelünk is van, mert 1926. évtől kezdve évenként 110, 124, 109, 68, 78, 81 és 108 vagón ment ki külföldre.

Az őrölt paprika termelése, kikészítése, forgalombahozatala sok magyarnak ad kenyeret; kitűnő íze, színe és fűszerező hatása pedig a magyar föld kiváló termőképességét bizonyítja.

Szanyi István