Dollfuss kancellár római útjáról nyilatkozik

Schlegel, Felsőausztria tartományfőnöke, akinek lemondását Starhemberg herceg három nap előtt tartott linzi beszédében követelte, beadta lemondását. Lemondólevelében azt írja, hogy Dollfuss kancellár kívánságának tesz eleget.

A kancellár, aki az utolsó napok izgalmai és megpróbáltatásai szemmel láthatólag kimerítettek, elgondolkozva hajtotta le a fejét.

- Római út? Erről nem mondhatok semmit. Ha valahová utazom, akkor a közeljövőben Genfbe megyek. Nekünk nincs mit titkolnunk a világ előtt, és Genfben is megmondom, hogy a szabad és független Ausztriáért utolsó leheletünkig harcolni fogunk….

„Szilárd elhatározásom a horogkeresztesek minden megmozdulását a legkeményebb eszközökkel elfojtani” – mondja Fey alkancellár
Vasárnap délelőtt a szövetségi kancellárián Fey alkancellár fogadta a sajtó képviselőit, akiket részletesen tájékoztatott a lefolyt eseményekről:
- Egész Európa hálás lehet az osztrák kormánynak, hogy rendet teremtett! – mondotta az alkancellár.  Tekintélyen nyugvó, erős kormányt akarok, újra fogunk építeni Ausztriát és nem engedjük, hogy akaratát bárki is erőszakkal reánk kényszeríthesse. A kormány kebelében nincsenek nézeteltérések. Lehetnek a felfogások eltérőek a taktikai kérdésekben, de a célokban egyek vagyunk és egyek maradunk.

A sajtófogadás során  tudósítónk megkérdezte az alkancellártól, vajjon a nácik nem készülnek-e puccsra a néma csönd után, amellyel a szocialista lázadást kísérelték.

- A nácik nem lehetnek olyan bolondok, hogy most, amikor egy erősen felfegyverzett magánhadsereggel sikeresen végeztünk, szembeszálljanak az államhatalom erejével. Itt mindenki a helyén áll és tudja, mi a kötelessége. Szilárd elhatározásom minden megmozdulásokat a legirgalmatlanabb eszközökkel elfojtani!

- Igaz-e, hogy a feloszlatott szociáldemokratapárt tagjainak egyrésze átpártol a horogkeresztesekhez?

- Lehetséges, hogy szórványosan megteszik - felelte az alkancellár –, de van az éremnek egy másik oldala is. A szocialisták egyik jól megszervezett egyesülete, a bécsi Invalidenamt testületileg jelent meg nálam és felvételét kérte a Heimatschutzba. Én azt válaszoltam, hogy ha eddig vezetőiket elbocsátják és helyükbe Heimwehr-embereket állítanak, támogatni fogom őket.

Beleegyeztek! Én nem félek attól, hogy a horogkeresztesek a szocialisták tömegeivel fog erősödni!

Véres tüntetés volt Brüsszelben az osztrák kormány ellen
Brüsszel, február 18.
A belga szocialisták szombaton este nagygyűlést rendeztek, amelynek célja az osztrák kormány elleni tüntetés volt. A gyűlés után uccai zavargásokra került a sor, amelynek során több ember megsebesült.

A tüntetők a „National Belge” szerkesztősége elé vonultak és a hatalmas épület összes ablakait betörték. A rendőrség vaktöltéssel sortüzet adott, mire a zavargók szétfutottak, de ismét összeverődtek és köveket dobálva, tüntettek a nemzetközi fasizmus ellen. A rendet lovas és gyalogos csendőröknek kellett helyreállítani.