A Heimwehr ultimátumot küdött Dollfussnak

Bécs, március 18.
Rómából hazatért Dollfuss kancellárt nehéz belpolitikai kérdés elintézése várja: a Heimwehr ultimátuma, amely az osztrák zsidókérdés rendszeres és végleges megoldását követeli!

A Heimwehr az elmult napokban tervezetet dolgozott ki, amely a polgárjogok szempontjából a zsidó felekezetű osztályokat három kategóriába sorozza.

Az első: már a világháború előtt Ausztriában polgárjoggal bíró zsidók. Ezeket a Heimwehr teljesjogú osztrák állampolgároknak ismeri el. Akiknek mai gazdasági, foglalkozási, társadalmi és politikai helyzetét érinteni egyáltalában nem kívánja, sőt kimondja, hogy ugyanazok a jogok és kötelességek illetik meg őket, mint bármely más felekezetű osztrák állampolgárt.

A második kategória: a – háborúban, 1914. december 31 óta beköltözött és osztrák állampolgárrá lett zsidók.

A harmadik: az ausztro-marxizmus uralma alatt letelepedtek. E két utóbbi csoport nem élvezi a teljes jogú állampolgárságot, magasabb kiképzés, továbbá meghatározott pénzügyi, gazdasági, ipari és művészeti tevékenységek területén és még több foglalkozási ágban is tilalmat állítanak fel számára. e megkötött állampolgárság alól azonban elismernek kivételeket.

Az erre vonatkozó, részletesen kidolgozott terv szerint országos bizottságokat állítanak fel, amelyek a második és harmadik kategóriába tartozó és eltiltott foglalkozásokban működni kívánókat műveltségi fok és kimagasló háborús érdem alapján kivételekben részesítheti. Állami tisztviselő és állami engedélyes csak olyan első csoportból való zsidó felekezetű állampolgár lehet, akinek háborús vagy közéleti érdemei vannak.

A Heimwehr egyhangúan elfogadott határozata végül kiemeli, hogy ennek a legrövidebb idő alatt végrehajtott rendezésnek kettős célja van: először a galieiai bevándorlás felszámolása, másodszor az osztrák horogkeresztesek részéről folytatott antiszemita mozgalom nyugvópontra juttatása.