Párizs szerint a francia-olasz együttműködés dönt Közép-Európa jövőjéről

Párizs, március 4.
Francia politikai körökben igen nagy fontosságot tulajdonítanak Mussolini, Dollfuss és Gömbös miniszterelnökök tárgyalásainak és azt hiszik, hogy döntő befolyásuk lesz a középeurópai helyzet további kialakulására.

A Temps vasárnap esti számában részletesen foglalkozik a római találkozó politikai jelentőségével. Olaszország – írja – állítólag támogatná az osztrák-magyar vámuniót, de a fennálló szerződések Ausztriának megtiltják gazdasági függetlensége és politikai önállósága feladását. Az a tisztára politikai gondolat, mely a kisantant blokkjával egy osztrák-magyar-olasz blokkot állítana szembe, nem hozhatja meg a középeurópai problémák végleges megoldását, ez csak fokozná a nyugtalanságot.

Ausztria és Magyarország gazdasági kapcsolatainak megjavítása kezdete lehetne a megegyezés politikájának a kisantanttal, ami azután maga után vonná az egész Dunamedence szolid megszervezését. Ez a célja a francia diplomáciának is.

A Temps nagy elégtétellel állapította meg az olasz sajtó kommentárjaiból, hogy Olaszország nem idegenkedik ettől a gondolattól. Olaszország és Franciaország legutóbbi közeledése annak a bizonyítéka, hogy olasz részről is elismerik, hogy egy őszinte olasz-francia együttműködés sokban hozzájárulhat a középeurópai helyzet tisztázásához és előkészítheti Olaszország és a kisantant bizalomteljes viszonyát. Ez a legbiztosabb módja, hogy az osztrák csatlakozás gondolatának véget vessenek.

Mához egy hétre utazik Gömbös Rómába

Gömbös miniszterelnök mához egy hétre, március 12-én indul Rómába, ahol 3 napig, március 14., 15. és 16-án tartanak Mussolini, Dollfuss és Gömbös tanácskozásai az olasz-osztrák-magyar gazdasági helyzet megvalósításáról. Szó volt róla, hogy Gömböst elkíséri Rómába Kánya külügyminiszter, esetleg Kállay vagy Fabinyi miniszter is, erre azonban nem kerül sor, tekintettel arra, hogy a római találkozón csak a kormányelnökök tanácskoznak egymással.

Ilyen körülmények között Gömböst csak személyi titkára, Vass Elek, továbbá gazdasági szakértők kísérik el olasz útjára. Ezek között lehetnek Ferenczy Izsó és Pétery Ödön helyettes államtitkárok, Páchy Tibor miniszteri tanácsos és Serbán Iván, Rómából érkező hírek szerint az olasz kormány más a külön-külön megérkező osztrák és magyar miniszterelnök fogadtatásának és tanácskozásának ünnepi külsőségeivel is hangsúlyozni fogja a római találkozó nagy politikai jelentőségét.

Gömböst és Dollfusst kihallgatáson fogadja az olasz király is és az olasz kormány lehetőséget nyújt arra, hogy a Rómában székelő diplomatákkal is felvehessék az érintkezést.