Párizst meglepte a genfi magyar panasz

Párizs, május 13.
A magyar kormány panasza a Népszövetséghez a jugoszláv határsértések miatt francia politikai körökben a meglepetés erejével hatott. A francia sajtó kommentárjaiból megállapítható, hogy erre a lépésre egyáltalában nem számítottak.

A Petit Parisien azt írja, hogy francia népszövetségi körökben a lépés politikai célzatát abban látják, hogy a magyar kormány új törést akar adni a revíziós propagandának.

Az Echo de Paris szerint a magyar lépés mögött az olasz kormány áll, amely előre tájékoztatva volt. A lapok egyértelműen azt a véleményüket fejezik ki, hogy a petíció hossza vizsgálatot igényel és a kérdés érdemével csak a Népszövetség őszi tanácsülése foglalkozhat.

Genf, május 13.

Népszövetségi körökben vasárnap sokat beszéltek a magyar kormány jegyzékéről, amely a jugoszláv-magyar határ mellett előfordult súlyos incidenseket sorolja fel. A magyar jegyzék huszonöt gépelt oldalon és nyolcvannyolc mellékleten tárgyalja a határsértéseket, zaklatásokat, kiutasításokat és a sűrű fegyverhasználatot, amelyek számos áldozatot követeltek és amelyeknek rendes diplomáciai úton való rendezése nem sikerült. A jegyzék a népszövetségi alapokmány 11. cikkelyére hivatkozva hívja fel a tanács figyelmét ezekre az eseményekre, amelyek a két ország egyetértését és a béke zavartalanságát fenyegetik.

Róma, május 13.
A vasárnapi lapok részletes tudósításokat közölnek a Genfben benyujtott magyar panaszról. A Messegero szerint a hivatalos népszövetségi kommüniké szibillai titokzatossága feltűnést keltett.

Tudomásunkra jutott – írja a lap – hogy a hivatalos közleményt a Népszövetség két tisztviselője Fotics jugoszláv meghatalmazott a miniszterrel együtt szerkesztette meg.