Barthou vasárnap Belgrádba érkezett

Belgrád, június 24.
Rekkenő hőségben érkezett Belgrádba Barthou francia külügyminiszter. Vasárnap délután öt órakor kötött ki hajója a Száva-kikötőben és a fogadtatás, amelyet a hatóságok rendeztek számára, valóban ünnepélyes volt, de feltűnt, hogy nem vonultak fel túlnagy tömegek.

Ezt hivatalos helyről a meleggel, a futballmeccsekkel és a derbyvel magyarázzák… Vasárnap este a francia külügyminiszter Jeftics vendége volt, aki szűkkörű vacsorát adott tiszteletére.

Barthou megérkezését megelőzte Uzonovics miniszterelnök beszéde, amelyet szombat este mondott a külpolitikai helyzetről:
- Jugoszlávia hagyományos hűséggel ragaszkodik szövetségeseihez – hangoztatta – és ezt a hűséget semmi sem ingathatja meg. A nyugtalanságra nincs ok annak ellenére, hogy Sopronból és Budapestről érkező hírek szerint ott a Duna-medence gazdasági helyzetének rendezését, a határok revíziójának követelésével kötik össze.


Magyarországnak be kell látnia, hogy már maga ez a szó: „revizió”, lehetetlenné teszi az építőmunkát a Duna medencéjében, ha tehát a Duna-medence gazdasági helyzete nem javul, ezért a felelősség kizárólag a revizió harcosaira hárul. Ha Benes és Titulescu kijelentették, hogy a revizió háborút jelent, úgy ez nem annyit tesz, hogy ők háborút akarnak, hanem azt jelenti, hogy ez a kijelentés szükséges, mert szükséges, hogy erről a felfogásról a világ tudomást szerezzen és így megakadályozható legyen a háború.


Nincs olyan jugoszláv, nincs olyan román és nincs olyan csehszlovák, aki beleegyezne a határok reviziójába, anélkül, hogy előbb patakokban folyjon a vér e hatások védelmében.

Ez a helyzet azonban szerencsére nem fog előállani, mert Barthou világosan a békeszerződések által teremtett szerződések fentartása mellett foglalt állást és ezzel a béke kilátásait megszilárdította.