Minden állam kötelezze magát, hogy megvédi szomszédai határát! - ez a legújabb francia terv

Genf, június 3.
Vasárnap szakadatlan tanácskozások folytak a leszerelési delegátusok közt és este a helyzetet valamivel kedvezőbben ítélik meg.

A török külügyminiszter tudvalevőleg regionális szerződések megkötésének eszméjét vetette fel és ebbe a tervbe kapcsolódva Barthou francia külügyminiszter olyan megállapodások megkötétés ajánlja, amelynek minden államot köteleznének arra, hogy szomszédai határát támadás esetén megvédje.

Németországot is felszólítanák a szerződés és aláírására és ha ezt megteszi, úgy véglegesen elismerik egyenjogúságát és azt a jogát is, hogy tetszése szerint, korlátlanul fegyverkezhessen.

Barthou azt óhajtja, hogy a leszerelési konferencia politikai bizottsága haladéktalanul fogjon munkához és kezdje meg az ő elgondolásának megvalósítását. A leszerelési konferencia problémainak megvitatásánál az olaszok továbbra is a teljes tartózkodás álláspontján vannak.

A francia ötlettel szemben olasz részről rámutatnak arra, hogy a szomszédos határokat megvédelmező szerződéshez semmiesetre sem járulhatnának hozzá azok az államok, amelyek a békeszerződések revizióját kívánják.

London, június 3.
A vasárnapi lapok azt írjak, hogy csak a miniszterközi leszerelési bizottság hétfői ülésén döntenek majd abban a kérdésben, hogy Sir John Simon külügyminiszter visszatérjen-e Genfbe, vagy sem? Néhány lap célzást tesz arra, hogy további angol-francia diplomáciai tárgyalások lesznek. Általában megállapítható, hogy az angol sajtó a leszerelési probléma tekintetében nem helyezkedik annyira pesszimisztikus álláspontra, mint eddig.