Elmaradt győzelmi ünnep

A harcztérről visszatért győztes Roberts lord ünneplését elhalasztották alkalmasb időre halasztották. Mint Londonból január 14-ikéről tudatják, Roberts lord megkérte a lordmayort (főpolgármestert) és más londoni mayorokat, hogy a neki szánt diszpolgári oklevelek ünnepies átadását halaszszák el, mert ugy hiszi, hogy a Dél-Afrikában ma uralkodó szerencsétlen körülmények mellett egy ideig nem kellene semmiféle ünnepségeket tartani.

A háboru költségei
Anglia távolról sem számitott akkora költségekre, mint a mennyibe került a háboru már mostanáig. Az angol államadósság az 1899. és 1900. évben 100 millió fonttal, azaz 1200 millió forinttal emelkedett, de ebbe nincs beleszámitva az a 16 millió font póthitel, a mit az angol országgyülés néhány héttel ezelőtt szavazott meg, a mi ismét 200 millió forinttal növelte Anglia államadósságát.

Pedig ez még nem is minden költség, épen csak a fele, mert hisz köztudomásu, hogy nem minden költséget fedeztek kölcsön utján, s mert nem csak az államnak, hanem magánosoknak is rengeteg költségébe került. Eddig Anglia legkevesebb 3000 milliót költött el, a nélkül, hogy eljutott volna czéljához.