Tizmillió pengő értékű kincstári jegyet vesznek át a fővárosi pénzintézetek

Néhány soros hivatalos jelentés számolt be arról, hogy Imrédy Béla pénzügyminiszter Londonban miről tárgyalt. Utazásának célja kétségkívül a népszövetségi kölcsön kamatszolgáltatásával kapcsolatos.

Az elmúlt évben még valutában bocsátotta a magyar kormány a hitelezők rendelkezésére az esedékes kamatokat, legutoljára már az esedékességekhez csak a fele összeg állt külföldi fizetési eszköz alakjában a kötvénytulajdonosok rendelkezésére és most arról van szó, hogy az egész kamatot pengőben fizessék be a transzferalapba, úgyhogy a hitelezők aztán árucikkek exportja révén jutnának hozzá követelésükhöz.

A pénzügyminiszter elutazása előtt részletesen megbeszélte
a magyar bankok vezetővel az állami kincstárjegyek újabb tételének átvételét. Tavaly, mint ismeretes, húszmillió pengő kincstárjegy kibocsátására kapott felhatalmazást a pénzügyminiszter a törvényhozástól, de ebből csak tizmillió pengőt vett igénybe, illetve helyezett el a bankoknál. Most, június 28-án, a másik tizmillió pengő kibocsátása is aktuálissá vált és ennek a összegnek a TÉBE-kulcs szerinti átvételére kötelezettséget is vállalnak a nagy fővárosi pénzintézetek, amelyek mindenkor rendelkezésére állanak a kincstárnak, hasonló kölcsöntranzakciók lebonyolításakor.