Szilveszter

Fehér karácsony után fekete Szilveszter...Az utolsó cseppig elolvadt a vastag decemberi hó s langyos zefír száll a fekete pesti uccákon 1933. Szilveszter éjszakáján...De ez a fekete szín nem szimbólum: Budapest zeneszótól zengve s parádésan kivilágítva, nyüzsögve, forogva, vidáman kiöltözve vágott neki az újesztendőnek. Már a kora esti órákban megélénkült az autóforgalom, a villamosok és autobuszok zsúfolva voltak publikummal, mert a színházak és a kabarék, amelyek az éj folyamán több előadást is tartanak, korábban kezdték meg első előadásaikat.

Mindenütt nagy és gazdag programokkal várták a publikumot, amelynek nagy örömére, igen sok helyen pezsgő és malacsorsolás is volt.

A mulatóhelyeken érékes újévi ajándékokkal kedveskednek a hölgyeknek, s igazi és ál kéményseprők rajai járják be a várost, némelyek autótaxin is, amint ezt megfigyeltük. Hét és nyolc óra között hirtelen kiürültek a kávéházak és az éttermek, mindenütt lázas takarítás és terítés folyt. Az első vendégek fél kilenc óratájban jelentek meg.

Mindenütt szerződtettek zenekarokat is, olyan helyeken is, ahol különben egész éven át nincsen zene, egyszóval Budapest nagy szilveszterezésre készült az idén.

Karneváli hangulat van az uccán, az emberek ma vidámak akarnak lenni, és az utolsó rézfityingjüket is el akarják mulatni. Nem hiába élünk már évek óta a levegőből: a helyzet úgynevezett szignatúrája ezen a szilveszteri éjszakán – a luftballon!