Eltűntek a főkapitányságról az Imperial egyik bűnügyének aktái

A főkapitányság bűnügyi osztálya néhány nappal ezelőtt arra a meglepő felfedezésre jutott, hogy igen fontos bűnügyi iratok tűntek el. Az esetet különösen érdekessé tette, hogy az Imperial Vegyészeti Gyár 1932. őszén megindult egyik nagyszabású bűnügyének aktái sikkadtak el.

Arról az Imperialról van szó, amely ugyancsak 1932 – ben országos feltűnést keltő botrányba keveredett a MÁV-nak szállított talpfaolaj miatt, s amelynek vezetőit, Salgó vezérigazgatót és Komlós főmérnököt le is tartóztatták. A szőrén – szálán eltűnt akták arra vonatkoztak, hogy 1932. szeptemberében három munkás halt meg az Imperial telepén. A gyár pincehelyiségében vegyianyagokat állítottak elő és egy Baranyi nevű munkás lezuhant a kazánokhoz vezető lépcsőről. Két napszámos mingyárt a segítségére sietett, de egyikük sem tért többé vissza: mindhárman meghaltak.

A rendőrség helyszíni vizsgálata nem tudta haláluk ikát véglegesen tisztázni és a gyár vezetősége úgy magyarázta a hármas szerencsétlenséget, hogy Baranyi és társai olyan helyre kerültek, ahol munkások nem tartózkodhatnak. Baranyi megcsúszott, bizonyára így járt a két másik társa is és a kazánból kiáramló úgynevezett desztillációs gőzök roncsolták szét a tüdejüket. Az eljárást annak idején megszüntették, de tavaly áprilisban újabb feljelentés alapján ismét nyomozás indult. A detektívek több tanut hallgattak ki és a főkapitányság sérülési osztálya kérdést intézett az illetékes iparfelügyelőséghez is arra vonatkozólag, hogy az Imperial betartotta- e a szükséges óvórendszabályokat?

Hogy ettől fogva mi történt ebben az ügyben, azt nem sikerült megállapítani, mert a főkapitányságon hiányoznak a kihallgatási jegyzőkönyvek, a helyszíni szemle leírása, eltűntek a jelentések, szóval az egész aktakötegnek nyoma veszett. Amikor kitudódott, hogy eltűntek a bűnügyi iratok, azonnal kutatni kezdték, megvannak- e a panamaügy aktái? Ezek szerencsére nem tűntek el, büntetőtörvényszéken vannak...Most Dorning főkapitányhelyettes és Szilaveczky rendőrfőtanácsos vették kezükbe az eltűnt akták titokzatos ügyének nyomozását s a bűnügyi osztályon azt remélik, hogy az Imperial legújabb titkát sikerül megoldani.