Visszatérünk az irodalomhoz!

Siegler Frigye saz Universal igazgatója nyilatkozik uj filmjeiről és arról, hogy mégis üzlet az irodalmi film

A filmszakma tavalyi meglepetését minden kétséget kizáróan az Universal hozta, amely Gaál Franciska filmjeivel egyszerre a magyar filmkölcsönzők első sorába jutott. Az idei bemutatókon a Tavaszi parádé című Bolváry Géza-Gaál Franciska-Vaszary Piri film kihelyezésével új rekordot állítottak fel. Siegler Frigyes, az Universal igazgatója, nagyon szerényen beszél ezekről a sikerekről:

- A mi előretörésünk titka az, hogy visszatértünk az irodalomhoz. Hans Fallada világhírű regénye nyomán készült Mi lesz veled emberke? c. filmünk az egész világot meghódította. A jó könyv és a jó irodalom hozta siker bátorította fel vállalatunkat arra, hogy tovább is írókhoz s könyvekhez keressünk megfelelő színészeket. John Galsworthy utolsó regénye, a Túlsó parton idei produkciónknak egyik legkitünőbb darabja.

Fanny Hurst világhírű regénye, amelyet a magyar közönség is ismer, Asszony a vonaton címmel (ugyanaz a regény címe is), Claudette Colbert főszereplésével kerül a magyar közönség elé. Ugyancsak Edna Ferber kitünő amerikai regényírónő Fata Morgana c. könyvét és last not least Nádas Sándornak Nagy cipőben kis fiú c. remek színművét is mi hozzuk. Egész biztos vagyok abban, hogy ezek a filmek megtalálják a magyar közönség szívéhez vezető utat, hiszen az Universal mindent elkövet, hogy csak a legjobbat nyujtsa.

Idei szezonunk meglepetései közé tartozik még Louis Trenker főszereplésével készült s Amerikában nagy sikerrel előadott Az elveszett fiú című film, a Szerelem című vígjáték, az Universal új kalandorfilmje, a Rádió szörnyeteg, Őnagysága a szobalány, Egy gyenge perc és Ez az én esetem c. revű, amelyben Amerika leghíresebb revűsztárjai: Roger Pryor és Gloria Stuart az ötletek egész arzenáljával kápráztatják majd el a pesti publikumot. A Kalózok c., középkorban játszódó filmünk minden képzeletet felülmúló grand guignol. Ez a program, amit itt elmondottam, még nem teljes. A felsoroltakon kívül vállalatunknak még legalább 30 filmje van, amelyet meglepetésnek tartogatok a filmjeinket igazán annyira becsülő magyar közönség számára.