Majdnem rendőrló gázolta le a mezei futóbajnokság győztesét

Az 1934. évi mezei futóbajnokság győztese Szabó Miklós

A csapatbajnokságot az UTE, az ifjúsági bajnokságot Ráthonyi nyerte

A napok óta tartó esőzés alaposan tönkretette a Vérmező talaját. Mély sár és helyenként nagy pocsolyák éktelenítették el, az egyébként szemet gyönyörködtető, illatos mezőséget. A mezei futóbajnokság azonban úgy „valódi”, ha a versenyzőknek minél nehezebb talajjal kell megküzdeniük.

Az idő megenyhült, még a nap is kisütött. És így nagyszámú közönség nézte végig Magyarország 1934. évi mezei ifjúsági és szenior bajnokságait. A verseny vége felé, mikor már csak az utolsók jöttek célba, a nap, miután a versenyt „végignézte”, elvonult, ismét átadván helyét a „csapadéknak”, hogy elmossa a futók lábnyomát.

A verseny legizgalmasabb részét, amikor Szabó és Kelen mintegy 40-50 méterrel a cél előtt fej-fej mellett küzdöttek az elsőségért, kellemetlen incidens zavarta meg. A kordon mögé szorított közönség előre nyomult, hogy az izgalmas finist közelebbről láthassa, mire egy lovasrendőr ugratott elő olyan meggondolatlanul, hogy a cél felé törő Szabót majdnem legázolta. Szabónak csak az utolsó pillanatban sikerült félreugrania és nem csekély „meglepetés” után győztesként haladt át a célon.

Nagy távokon rendezett futóversenynél régen láttunk ilyen, az utolsó méterekig bizonytalan küzdelmet, amely Szabó és Kelen között csak mintegy 25-30 méterrel a cél előtt dőlt el az előbbi javára. Az eredmény a rossz talajt tekintve, kitűnő.

A csapatbajnokságot az UTE fölénnyel nyerte meg, míg az ifjúsági bajnokságban nagy meglepetésre a Pesterzsébeti Atletikai Club csapata győzött. Az egyéni bajnokságot a favorit Ráthonyi nyerte. A szeniorok 10 kilométert futottak, míg az „ifik” 4200 méteres távolságot tettek meg.

A bajnokságban összesen 230 versenyző vett részt, ebből a szeniorokra 120 induló esett, akik közül 81-en érkeztek a célba, míg a 110 ifjúsági közül 85-en futották végig a távot.

Az első körben máris kialakul az élcsoport. Kelen, Görög, Szilágyi, Szabó a sorrend a második körben nem sokat változik a helyzet: Szilágyi, Kelen, Szabó, Görög. A következő kört ismét Kelen vezeti, utána szorosan egy csomóba Görög, Szabó, Szilágyi.

A negyedik körben Kelen, Görög, Szabó triótól Szilágyi 10 méterrel maradt el. Az utolsóelőtti körben a vezetők már egyre-másra körözik le a hátul kullogókat, Szilágyi 150 méterrel halad a még mindig egymás „sarkában” futó Kelen, Görög és Szabó mögött.

A célegyenesbe Görög fordul be elsőnek, Kelen azonban hamarosan megelőzi, közvetlen nyomában Szabóval. Hallatlanul izgalmas küzdelem indul meg. Szabó fokozatosan felnyomul, elhúz Kelen mellett és 8 méterrel győz.

Magyarország 1934. évi szenior mezei futóbajnoka: Szabó (MAC) 34 p. 17.2 mp. 2. Kelen (Vasas) 34 p. 18 mp. 3. Görög (UTE) 34 p. 38 mp. 4. Szilágyi (MTK) 35 p. 11.4 mp. 5. Esztergomi (UTE) 35 p. 26.2 mp. 6. Fischer (MTK) 7. Ligeti (Törekvés) 8. Szerb (MAC) 9. Farkas (Testvériség) 10. Sárvári (UTE) 11. Istvánffy (PAC) 12. Varjas (MAC) 13. Ormos (UTE) 14. Juhász (Szegedi AK). 15. Juhász (UTE) 16. Csaba (BSzKRt). 17. Kunsági (Postás) 18. Hagymássi (MTK) 19. Teller (MTK).

Szenior csapatbajnokság:
1. UTE (Görög, Esztergomi, Sárvári, Ormos, Juhász) 40 pont. 2. MTK (Szilágyi, Fischer, Hagymássy, Tella, Kisa) 61 pont. 3. MAC 67 pont. 4. Törekvés 142 pont. 5. BSzKRt 166 pont. 6. SOAC 196 pont. 7. Vasas 199 pont. 8. MTE 216 pont. 9. Székesfehérvári MÁV Előre 245 pont. 10. Szegedi Vasutas 255 pont.