Pokolgépet tettek Hetényi főkapitányhelyettes lakása elé vasárnap

Pokolgépet tettek Hetényi főkapitányhelyettes lakása elé vasárnap az elfogott zuglói bombások cinkosai. A kézrekerült összeesküvők bevallották, hogy május első napjaiban magas méltóságokat akartak elpusztítani

Vasárnap délelőtt a főkapitányság politikai osztályának végkimerüléssel küszködő detektívjei még egyre faggatták a zuglói pokolgép-üzem tettenért banditáit, mikor megszólalt a telefon és az Almásy téren posztoló rendőr jelentése:
Halló!...A 16. számú házzal szemben, a sétatér kerítése mellett valami pokolgépféle fekszik...

Óriási megdöbbenést keltett a hír, annál is inkább, mert a szomszéd házban, a 15-ösben lakik Hetényi Imre főkapitányhelyettes, a tegnapi pokolgépüzemet leleplező politikai osztály vezetője. Autón robogtak ki a detektívek és magukkal vitték Ács Rezső tüzérségi szakértőt, aki a főkapitányság épületében tartózkodott, mert tegnap óta állandóan a zuglói pokolgépet és a zuglói műhely egyéb zsákmányát vizsgálja.

Az Almássy téren hatalmas tömeg vette körül, tisztes távolból a masinát, amelyről első pillantásra látni lehetett, hogy régi nyolc centiméteres tüzérségi lövedék, amelyet Ács szakértő véleménye szerint kartácsra slempíroztak. A Hetényi lakásával rézsút szemben talált lövedéket a szakértő óvatosan magához vette, beszállította a főkapitányságra és széjjel szedte. Valószínűnek tartják, hogy ezt a bombát tüntetés céljából helyezték el Hetényi lakásával szemben a hurokra került anarchista pokolgépgyártók bűntársai.

Az Andrássy úti és Rákóczi úti bombák óta titkos nyomozás folyt a politikai osztályon. Schiess József, az elfogott bombás mázolósegéd barátait nyomozták, mert gyanúsnak találták, hogy
Schiess legutolsó masinái sokkal tökéletesebbek, mint az elsők voltak. Ebből arra következtettek, hogy Schiessnek bűntársai lehetnek. A nyomozás során bevitték a főkapitányságra Rácz Géza 48 éves villanyszerelőt, aki Zuglóban lakik, a Lipótvár ucca 47. alatt. Utóbb elengedték, mert semmi egyebet nem lehetett rábizonyítani, mint azt, hogy ismeri Schiesst. Különböző zuglói kocsmákban megtudták azután a detektívek, hogy Schiessnek van még egy barátja, Takó Ferenc 31 éves lakatossegéd, aki romániai szökevény. Figyelni kezdték ezt a Takót, aki egy leánnyal lakik együtt, annak a pénzéből él és állandóan vérző sebeket visel az arcán, mert a leány mindennap agyba- főbe veri.

Észrevették, hogy Tukó állandóan a Lipótvár uccába jár, Rácz Gézához. A lipótváruccai ház melletti üres telken új fabódét találtak a detektívek és megtudták, hogy a fabódé építője Féja János 31 éves szerelősegéd, aki a bódéban nemcsak lakik, de műhelyt is rendezett be. Néhány napi újabb figyelőmunka eredménye volt az a felfedezés, hogy Schiess barátja, Takó Ferenc és az üres telek melletti házban lakó gyanús villanyszerelő, Rácz Géza, csaknem állandóan együtt vannak Féjával a telek mélyén épült bezárt bódéban. Ettől kezdve éjjel – nappal figyelték a három embert, minden lépésüket nyomon követték. Féja, ha nem a bódéban dolgozott, házról- házra járt és bádogosmunkával foglalkozott. Rácz hasonlóképpen járt szerelőmunkák után. Takó vagy a lány lakásán húzódott meg, vagy a bódéban dolgozott. Egy detektívnek néhány nappal ezelőtt sikerült belesni azon a keskeny résen, amely a bódé falában volt. Látta, hogy a különböző ismeretlen célú műszereken kívül gyutacsok, patronok és porokkal telt edények vannak a bódéban. Akkor már nyilvánvaló volt, hogy a lipótvár uccai titokzatos deszkaépületben pokolgépet akarnak készíteni!

Hain Péter detektivfőfelügyelő pénteken estefelé - egyenesen Musanov bolgár miniszterelnök kíséretéből! -a Lipótváros uccában sietett, öt ügyes és főként markos detektívvel együtt. Ketten a Lipótvár ucca 47.számú ház kapuja alatt rejtőztek el és a távollevő Rácz Gézát várták, Hain és két társa pedig a ház tűzfala mentén húzódtak a telek belseje felé, egyre közelebb a rejtelmes bódéhoz.

Hat óra elmúlt már, a homály egyre sűrűbb lett, az elhagyatott vidéken senki sem járt és így senkinek sem tűnt fel a három detektív manőverezése. Minél közelebb óvakodtak a deszkaépítményhez, annál erősebben hallották a kopácsolás és a reszelés hangját.

Az épületben dolgozó Takó és Féja félig nyitva hagyták az ajtót, mintha az lett volna a szándékuk, hogy eltereljék magukról a gyanút. Hain és társai már csak néhány méternyire voltak az ajtótól és jól látták, hogy a fapadon ülve, valami szerkezetbe öntenek bele folyékonynak látszó anyagot, rendkívül vigyázattal. Még néhány perc múlt el, majd a hatalmas erejű Hain a nyitott ajtón át beugrott és rávetette magát Takóra. Két társa ugyanakkor Féját rohanta meg.


Takó nem hagyta magát, dulakodni kezdett Hainnal és Féja, aki az első pillanatban annyira megijedt, hogy nem is gondolt védekezésre, Takó vad ellenállásán felbátorodva, öklözni, vágni, cibálni kezdte a detektívet. Néma küzdelem kezdődött, percekig viaskodtak egymással a detektívek és a bombakészítők.
Ami azonban a legérdekesebb: a bombások legalább annyira vigyáztak, mint a detektívek, nehogy fellökjenek bármit is a műhelyben, mert az ekrazittal nem lehet tréfálni, könnyen a levegőbe repülhettek volna mind az öten.

Végre sikerült Takót és Féját megbilincselni és két detektív elindult velük taxin a főkapitányság felé. Magukkal vitték a félig kész pokolgépet is: kemény acélból készült dobozt, amelynek a belsejében gyutacs-szerkezet és ekrazittal félig telt tok volt.

Ezalatt a Lipótvár ucca 47. számú ház kapualjában türelmesen várakozott a másik két detektív. Este nyolc órakor gyanútlanul megérkezett Rácz. A detektívek ráugrottak, megkötözték, majd fölvezették lakásába, ahol házkutatást tartottak, de semmi gyanús tárgyat, vagy följegyzést nem találtak. Este kilenckor Rácz is a főkapitányságon volt. Ács tüzérségi szakértő már akkor javában vizsgálta a félig kész pokolgépet és negyvennyolc darab repeszdarabot talált benne:
szögeket, acéltörmeléket, drótokat és láncszemeket, amelyeknek az volt a hivatásuk, hogy a robbanás alkalmával teljes erővel széjjelrepüljenek és gyilkos sebeket ejtsenek a körülállókon.

A házrom elvetemült bombakészítő kihallgatása egész éjszakán át tartott. Bevallották, hogy
május első napjaiban, nagyobb ünnepély alkalmával akartak merényletet elkövetni, amikor az ország magas méltóságai, a politikai élet előkelőségei és más közéleti nagyságok együtt jelennek meg.

Tagadják, hogy kommunisták volnának. Bosszút akartak állni, - mondják – mert nem volt munkájuk. Féja Jánosról egyébként megállapították, hogy kommunistaügyek miatt többször volt már a főkapitányságon, de utóbb kilépett a kommunista pártból. Rácz és Takó sohasem volt semmiféle kommunista szervezet tagja. Nyilvánvaló, hogy a kézrekerült bombavetők
anarchisták.

A deszkabódéban sok gyutacsot, töltényt, gyújtózsinórt, töltényekből kivett egyéb anyagot találtak. Ács szakértő szerint ezekből több pokolgépet lehetett volna összeállítani.

A politikai osztály szombaton és vasárnap nagy eréllyel nyomozott tovább, különösen az Almássy téri kartács megtalása után és a három gonosztevőn kívül
még számos embert állítottak elő.

Ráczot.- aki az eddigi adatok szerint főnöke volt a társaságnak- Féját és Takót ma, hétfőn átadja, a politikai osztály a bűnügyi osztálynak, ahonnan alighanem kedden kerülnek az ügyészségre. Már eddig is olyan adatok vannak a nyomozó hatóság birtokában, amelyek valószínűvé teszik, hogy
a kézrekerült három összeesküvő halállal fog lakolni.