Tizenkétezer tornász gyakorlataival véget ért a világbajnokság

Hiába esik az eső, mégis megtartják a tornász-világbajnokság befejező ünnepségeit. Az ügetőpályán a külön épített toronyban a főrendezők: Kmetykó János és Sós Géza fürdőköpenybe burkolózva adják megafónon az utasításokat. Közben egymásután jönnek a külföldi tornászok és a közönség is szállingózik.

Négy óra után pár perccel felcsendül a himnusz, megérkezik a kormányzó feleségével és két fiával. Elfoglalja helyét a díszpáholyban és zuhogó esőben a leventék zászlógyakorlatokat mutatnak be.

Utána megkönyörül az ég és eláll az eső. A díszpáholyban foglal helyet Städing, a német sportdiktátor helyettese, rohamosztagos uniformisában, horogkeresztes karszalaggal.

A pálya két oldalán mentősátrakat ütöttek fel és a derék mentőknek ez alkalommal is elég dolguk akadt. A leventegyakorlatok után felvonultak a versenytornászok, a győztes svájciak, a németek, olaszok, bolgárok, franciák, lengyelek és a többi csapatok.

1500 német jött el a versenytornászok buzdítására és most hatalmas horogkeresztes lobogóval vonulnak el a tribünök előtt. Kecsesen mennek az algíri nők, akik Franciaországot képviselik.

Ezután olyan jelenet következik, amilyet Magyarországon még nem láttak: tizenkétezer tornász tüneményes szabadgyakorlatokat mutat be impozáns fegyelemmel, méltóságteljes pontossággal.

A 70 éves Andor Endre államtitkár ősz szakállával éppúgy végzi a gyakorlatokat, amint a jövő bajnoka, a 18 éves Balogh János, aki az asztalosmesterséget igyekszik elsajátítani a Mester utcában. A résztvevők már régóta tanulják ezeket a gyakorlatokat, melyeket Kuncze Géza testnevelési tanár szerzett.

Olyan munka, amellyel világbajnokságot lehetne nyerni. Alkalmazkodik a tömegek erejéhez, sokat lendül magasba a kéz, összecsapódnak a tenyerek, változatos fordulatok, amelyek mind-mind színessé, szemet gyönyörködtetővé teszik az egész bemutatót. A legszebb szakmunka Kuncze tanáré.

Ezután Herpich Rudolfné vezetésével nők libegnek be a pályára és most már az ólomszürke felhők mögül rájuk mosolyog a nap is. A nagykanizsai, berettyóújfalusi, debreceni és vecsési gyermektornászok, a győztes világbajnokok mind a javát szolgálják ennek az impozáns ünnepségnek.