Olaszország nyerte a világbajnokságot

Olaszország – Csehszlovákia 2:1 (0:0, 1:1)

Ötvenezer tomboló néző előtt csak meghosszabbított játék után tudta legyőzni Olaszország Csehszlovákiát

Róma, június 10.
Nagy rendőri és katonai készültség vigyázott a rendre a Mussolini Stadionban, ahol délután félháromkor az állóhelyek már zsúfoltan teltek meg nézőkkel. A tüzes napsugár ellen a közönség úgy védekezett, hogy újságpapírokból csákókat tett a fejére, és a várakozás idejét pedig azzal töltötték, hogy papírgombócokat dobáltak egymásra. Közben az aréna egyik vagy másik részén alkalmi szónokok állottak fel és méltatták a nap jelentőségét. Négy óra előtt megérkezett Mussolini miniszterelnök.

Ötvenezer ember olyan tombolásba kezdett, hogy csak néha-néha hallatszottak a Giovenezza hangfoszlányai, csak annyit lehetett látni, hogy a karmester dirigál. Az evivázás elnyelte a zenekart. A mérkőzés előtt repülőgépek keringtek a stadion fölött, majd négy óra után pár perccel befutottak a pályára a csehszlovákok, akik fasiszta kézfelemeléssel üdvözölték a közönséget.

Viharzott a tüntetés, amikor azúrkék dresszben megjelent az olasz csapat. A tömeg szinte fergetegszerű biztatással küldte rohamra az olasz nemzeti csapatot. A tömeg ilyen elementáris megmozdulását csak a görög sorstragédiákból ismerhetjük.

Első félidő 0:0

A játék első része a csehszlovákok fölényével telt el. Még sem tudtak gólt rúgni, mert az olaszok remekül védekeztek. Az olasz ellentámadások pedig főleg Planicka kapus védésein akadtak meg. Meazza, majd Ferrari bombalövéseit Planicka nagy bravúrral tette ártalmatlanná.

Második félidő 1:1

A második félidőben váratlanul erőteljesebb cseh akciók következtek és a 26-ik percben Puccs védhetetlen gólt lőtt. Halálos csend követte a csehszlovákok gólját, de aztán elementáris erővel kezdett buzdítani az ötvenezer néző. Morajlott, zúgott a tömeg és a nagy hangorkánból villámgyorsan nyomult előre az olasz csatársor.

A csehszlovákok vezető gólja után a 36-ik percben Orsi kiegyenlített. Most egészen felnyomult az olasz csapat, a csehszlovákok már ellövöldözték a puskaporukat és védekezésre szorultak.

A 90 perces játékidő véget ért, Ecklind, a mérkőzés svéd bírája, akinek mint határbíró a magyar Iváncsics és a német Birlem segédkezett, a szabályok értelmében a mérkőzést meghosszabbította.

Győz Olaszország

A kétszer tizenöt perces játékidőben az olaszok voltak fölényben. A meghosszabbítás ötödik percében Meazza nagy erővel elszáguldott a cseh védelem mellett és berúgta a labdát a hálóba.

Ezzel 2:1 arányban megnyerte a mérkőzést az olasz csapat és megszerezte a világbajnokságot. Meazzát, a győztes gól lövőjét összecsókolták a játékosok és a tribünökön is egymást ölelgették a nézők.

Örömtüzek Rómában

A meccs után felhúzták a győzelmi árbocra az olasz lobogót, a második helyre a csehszlovák, a harmadik helyre pedig a német lobogó került. Mind a három csapat felvonult Mussolini páholya elé, aki átnyújtotta a tiszteletdíjakat.

Az olasz csapat megérdemelte a győzelmet és a világbajnokságot is. Igaz, hogy a mérkőzésen a csehszlovákok játszották a kulturáltabb futballt, de technikában az olaszok sem maradtak alul, az ő javukra szól a nagy energia és a gyorsaság.

Az olasz csapatban főleg Meazza és Ferrari, míg a cseheknél elsősorban Planicka kapus volt a legjobb. Róma városában örömtüzek gyúltak vasárnap este. Így ünnepelték a világbajnoki győzelmet.