Hirös Hét Kecskeméten

Kecskeméten az utóbbi hetekben az utak mentén erősen csörögtek a szarkák – szép menyecskék és leányok rakosgatták ablakaikban a virító muskátlicserepeket – fürge ujjak öltögettek új ruhákon vagy diszítéseken s ha történetesen leesett az olló, úgy az természetesen hegyével állott meg a padlóban. Mindmegannyi csalhatatlan régi jele kedves vendégek várt eljövetelének!

Kecskeméten ma mindenki lázasan dolgozott és dolgozik, a város vezetői csakúgy, mint a hivatalos vagy társadalmi intézmények és egyesületek – művészet, sajtó és idegenforgalmi iroda – gazda, iparos vagy kereskedő – egyformán ki akarta venni részét a nagy munkából. Mindenki készülődött és sietett, hogy mint önzetlen közkatona lankadatlan erővel és szorgalommal segítse diadalra a közös ügyet – a város ország-világ előtti nagy bemutatóját – a Hirös Hetet.

Kecskemétről azt szokták mondani,
hogy a gyermek és a gyümölcs városa, mert mindkettőből bőven adott Isten áldása, de épúgy a realitások és a romantika városa is.

Ennek a reális boldogulásnak a képét és eredményeit
mutatjuk be a Hirös Héten. De Kecskemét a romantika városa is. Nincsenek ugyan megfeketedett ódon várfalak, hol kongó boltívek árnyékából kísértet-kisasszonyok és páncélos lovagok mondaalakjai lépnek ki a holdfénybe. Ez a romantika más – magyar levegőjű, színes, erdők madárdalának, mezők virágillatának harmóniája, a magyar föld muzsikája. Petőfi és Katona szellemének ölelkezése.

Árvalányhajat nevelő kerek akácerdők mögül
a gulyák kolompjának csengésébe mintha a halott Melindát kísérő furulyaszó hangja vegyülne. A szőlőskertek felett zümmögő méhek az építő munka és szorgalom himnuszát zengik, de a szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack megremeg, ha évenkint a pusztítva morajló földindulás nagy tragédiájának emlékére megkondul az öreg templom nagy harangja.

Ma a kecskeméti harangok zúgása az élőket hívja
– figyeljetek erre a hívó hangra és jöjjetek el hozzánk magyar testvérek! – Nézzétek meg a megújult várost, a termő rügyek, a diadalmas élet városát – nemzethűségben, hazaszeretetben soha meg nem tántorodó szép Kecskemétet! Jöjjetek, mi örömmel és szeretettel várunk!

Id. Fáy István főispán


A „Hirös Hét”


Valami különös melegség hajtja tollamat,
mikor a kecskeméti Hirös Hétről olyan lap számára írok, mely közjegyzői tanusítvánnyal igazolja, hogy példányszáma jóval meghaladja a Hirös város lakóinak 81 ezer főre rugó létszámát.

Azt hiszem, legvilágosabban akkor szólok,
ha elöljáróban megmondom, hogy a Hirös Héten a dolgozó kecskeméti embert szeretnénk az ország színe előtt bemutatni.

A Hirös Hét gondolata az Iparos Otthonban keletkezett.
A kecskeméti iparosság címeréül félszázad előtt az egybefogó két kezet választotta. Akkor alakult az Ipartestület és a régebbi szabad egyesülésen alapuló Iparegyesület, Kecskemétnek a Kaszinó után legrégibb társadalmi egyesülete. Azóta sem bocsátották el egymás kezét. Házat is együtt építettek. Most erősen készülődnek, hogy a legjobbat mutassák be, az Ipartestület 50 éves jubileumi ünnepségével és az Országos Kongresszussal kapcsolatos ipari kiállításon.

Termelő és kereskedő együtt állítja ki munkájának eredményét,
a kecskeméti gyümölcsöt, a csengő barackot, bort és a csomagolás, szállítás módját. Érdekesen egészíti ki a képet a kecskeméti városi múzeum kiállítása, mely a kecskeméti szőlő- és gyümölcstermelés népies eszközeit mutatja be.

Városom nemcsak a gyümölcs és gyermek, de az iskolák városa is.
Másfélszáz kiváló tanító foglalkozik közel 15 ezer iskolakötelessel. 3 termet tölt be a pusztai iskolák gyermekeinek kiállítása. Ha annak anyagát nézem, nem is tudom, hogy hány éves korban végződik a kecskeméti magyar gyerekkora.


A városi levéltár Kecskemét 1590-től egészben megmaradt anyagának legértékesebb részeit tárja elő s a múzeum is nyitott kapuval várja az érkezőt.

A kecskeméti képzőművészetből csak két nevet említek:
Iványi-Grünwald Béla és Révész Imre. Iskolájuk egy-egy évtizeden át szántotta a festékbarázdákat a kecskeméti vásznakon. A műértő tehát nem fog csalódni.

A MANSZ is megmutatja,
hogy mi része van a feleségnek és leányoknak a kecskeméti munkában. A „Bánk bán” nemzetiszínházi előadása és a Dalosünnepély, melyen Kecskemét hírneves fiának, Kodály Zoltánnak három eredeti, a Hirös Hétre szerzett kórusa került bemutatásra, jelzi a törekvést, hogy e téren is Kecskemétet kívánjuk adni.

Háromezer gyermek, a kisipar és termelés felvonulása,
kongresszusok, előadások és bugaci kirándulások, sportesemények gazdag változatban szerepelnek a sorrenden.

A Hirös Hét látogatói
tehát csakugyan megismerhetik a kecskeméti embert és munkáját.

Dr. Kiss Endre
polgármester


Ötmillió kilogram barack


Ötmillió kg. kajszi és főleg rózsabarack
hagyta el a kecskeméti teherpályaudvart, mire e sorok napvilágot látnak.

A magyar gyümölcskultúrának
a kecskeméti és duna-tiszaközi kisgazdáknak ez a hatalmas teljesítménye nemcsak azt jelenti, hogy ezer és ezer gyümölcstermelő homoki kisgazda, az intenzív gyümölcstermelés által nagyrészben a legsívárabb homoktalajon biztosítja magának a boldogulás útját, nemcsak azt jelenti, hogy a feladata magaslatán álló export kereskedelem mily nagy tevékenységet fejthet ki egy nemzet gazdasági életében, de arra is utal, hogy előrelátó, intenzív munkával, a külföldi fogyasztás ízléséhez és igényéhez való alkalmazkodással mily nagy eredményeket lehet elérni.

Ugyanis az utolsó béke évben, 1913-ban,
amikor még a külföldi szállításra abszolut alkalmas kecskeméti rózsabarack termelése és kivitele a kísérletezés és szárnypróbálgatás stádiumában volt, az összes kecskeméti barackkivitel alig 13 ezer q.-ra rugott.

Míg most, amidőn a Kecskeméten előállított és kitermelt fajtában,
a rózsabarackban a kecskeméti munka és szorgalom egy olyan új fajtát állított elő, amely színre a szemnek legtetszetősebb, tartósságánál és szívósságánál fogva pedig a legtávolabbi szállítást kibírja, 5 millió kg.-ra rugott fel kivitelünk ép ezekben a napokban, elhagyva ezzel minden eddigi mennyiséget.

Ennek az eredménynek konstatálása
kell hogy országos szempontból is gondolkodóba ejtsen bennünket.

Dr. Szabó Iván
a Kecskeméti Gazdasági Egyesület elnöke