Kóbor cigányok a dánosi rablógyilkosságra emlékeztető kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kocsmárost és a feleségét

Mislolc, május 27.

A csehszlovákiai területen levő Péderi község határában a szombatról vasárnapra virradó éjszaka a dánosi rablógyilkossághoz hasonló borzalmas gyilkosság történt.

Este kilenc órakor két szekéren kóbor cigányok érkeztek Ólmos István csárdája elé. Bementek a kocsmába és ott ittak, mulatoztak. Tizenegy óra tájban péderi legények mentek a csárdába, hogy ott szórakozzanak, de már messziről látták, hogy a kocsma sötét. Nem tudták mire vélni, hogy a csárda szombaton este, amikor a legnagyobb a forgalom szokott lenni, sötét s gyanús volt nekik az is, hogy az ivó ajtaja nyitva volt. A legények világosságot gyújtottak és bementek a csárdába, ahol megdöbbentő látvány tárult a szemük elé.
A padlón hevert Ólmos István csárdás és felesége holtan, mindketten szétvert fejjel. A padlózaton tócsában állott a vér.

A csárda ivója melletti lakószobában aludt a házaspár ötesztendős kisfia, aki semmit sem hallott a szörnyű gyilkosság zajából. A legények azonnal értesítették a csendőrséget, akik valószínűnek tartják, hogy a kóbor cigányok átlépték a határt és Magyarországba jöttek át. Értesítették a határmenti magyar csendőrséget, akik azonnal megindították a nyomozást a gyilkos cigányok után.