Kitty Dorain, Kertész Mihály hollywoodi filmrendező és Lucy Dorain leánya, a Budapesten is ismert szép táncosnő öngyilkos lett Athénban

Kitty Dorain, Kertész Mihály hollywoodi filmrendező és Lucy Dorain leánya, a Budapesten is ismert szép táncosnő öngyilkos lett Athénban

Az egyik athéni szállodában öngyilkosságot követett el Kitty Dorain énekesnő, Kertész Mihálynak, a Hollywoodban élő világhírű magyar filmrendezőnek a leánya.

A Budapestre érkezett hírek szerint a tizennyolcéves fiatal lány nagyobb mennyiségű morfiummal megmérgezte magát és igen súlyos állapotban került a kórházba, ahol egyelőre még nem lehetett kihallgatni.

Kitty Dorain az elmúlt esztendő telén hónapokig volt Budapesten szerződésben az egyik éjszakai mulatóhelyen, ahol néhány angol dalt adott elő zongorakísérettel. Amikor annak idején Kertész Mihály első feleségétől, Lucy Doraintól elvált, az osztrák törvény tizenkétéves koráig az anyjának ítélte oda lányukat Kittyt, aki 12 éves korának betöltése után kikerült édesapjához Hollywoodba.

Kertész a legkitűnőbb tanárokat szerződtette melléje, nyelvekre, énekre tanította, de Kitty szabadabb életet követelt magának, mint aminőt az apai szigor engedélyezett. Amikor Kertész látta, hogy minden tiltakozása hiábavaló, beleegyezett lánya régi vágyába, hogy Berlinbe menjen Reinhardt iskolájába s színésznőnek képezze ki magát.

Kertész Mihály ellátta bőven pénzzel, ajánlólevelekkel a leányát, de néhány hét múlva megdöbbenve értesült arról, hogy leánya nem is jelentkezett Reinhardtnál, hanem táncosnőnek szerződött el egy tánccsoporthoz.

Amikor Kertész ezt megtudta, kétségbeesetten táviratozott Berlinbe egyik barátjának, hogy akadályozza meg lánya szerződését, de Kitty Dorain ennek értésére adta, hogy édesapja intelmei nem érdeklik, ő azt teszi, amit jónak lát. Berlinből azután Bécsbe, majd Budapestre szerződött el Kitty Dorain, aki itt már annyira elszakadtnak érezte magát családjától, hogy itt élő nagyanyját és unokafivéreit sem látogatta meg. Közben Hollywoodból egyre érkeztek a kétségbeesett hangú sürgönyök és levelek.

Kertész valósággal könyörgött itt élő családjának, hogy mentsék meg gyermekét,
de hiába: Kitty Dorain egyik rokonát- aki apja aggódó kérését tolmácsolta, hogy szakítson az éjszakai élettel és térjen haza Amerikába- a legridegebben elutasította azzal, hogy a maga életét akarja élni és sem apja, sem anyja nem érdeklik, sőt, ha sokat üldözik, a nevüket sem fogja használni.

Kitty Dorain ez év február végéig maradt Budapesten és innen úgy utazott el, hogy senki sem tudta, hova indul. Hollywoodban élő édesapja egy newyorki magándetektívet bízott meg azzal, hogy derítse ki Kitty Dorain tartózkodási helyét.

Az athéni tragédia talán most újra összehozta Kitty Doraint az édesapjával...