Vasárnap temették „Ötvös bácsit” a Markó uccai fogház jóságos öreg orvosát

Vasárnap délután a Kerepesi-úti temetőben négyszázfőnyi gyászoló gyülekezet kísérte utolsó útjára dr. Ötvös József egészségügyi főtanácsost, a hetedhét esztendős korában elhunyt kiváló orvost.

Ő volt a Markó uccai fogház Ötvös bácsija, akit rajongásig szerettek a foglyok és a fogházszemélyzet. Négylovas gyászkocsi vitte koporsóját a halottasháztól a megásott sírig, zsúfolásig megrakva koszorúkkal, a gyászkocsi két oldalán egyenruhás fogházőrök haladtak néma megindultsággal gyászolva Ötvös bácsit.

Kijött a temetésre az igazságügyi testületek képviseletében Sztrache Gusztáv és Baróthy Pál, sok bírót és ügyvédet is láttunk a gyászolóközönség soraiban. A fogházőröket Gersy István fogházgondnok vezette díszegyenruhában.

Látja kérem – mondta meghatottan Gersy – azok ott ni …. Foglyok voltak mind… igen az is, aki törölgeti a szemét… Az az úr arébb, az fogoly volt, majd amikor kiszabadult, továbbra is bejárt a fogházba, írnoka lett Ötvös méltóságos úrnak. A doktor úr annyira megszerette ezt az embert, hogy kenyeret adott neki.

Itt van Strauss István országgyűlési képviselő, a számvevőszék nyugalmazott elnöke. Könnyezve áll a sír előtt és ezt mondogatja:
Eszményi férfiú volt. Testet és lelket gyógyított.

A koporsó mögött roskadozva lépked dr. Ötvös József özvegye, tüzérőrnagy fiával, mögöttük Spitl Ferencné, Ötvös Gitta, az elhunyt leánya, Pápay Ferenc terézvárosi prépost-plébános végzik az egyházi szertartást, nagy papi segédlettel. A prépost plébános beszéde után Fodor Oszkár a Zsófia Gyermekszanatórium igazgatója beszélt:
- Ez a koporsó nagy szívet takar…