Országgyülési tudósitás - a marosvásárhelyi tragédia

A marosvásárhelyi véres választás megdöbbentő hatása alatt gyült össze a képviselőház febr. 7-én. Szokatlan számban jelentek meg a képviselők, s a folyosón zsibongva beszéltek az eseményről, melyről kimeritő részleteket még nem tudtak.

Széll miniszterelnök épen Bécsben volt ekkor s ez még növelte a tájékozatlanságot, mert az ellenzék azt akarta tudni, mily eljárással torolja meg a kormány a vérengzést. A Ház elnökénél (a beteg Perczel Dezsőt Tellián Béla alelnök helyettesiti) nyolczan is jelentkeztek, kik mind a marosvásárhelyi választáshoz kivántak szólani. Az elnök az uj házszabályok értelmében csak négynek engedte meg a napirend előtti fölszólalást, míg a többieknek a sürgős interpelláczió előterjesztésének jogát adta meg.

Széll miniszterelnök február 7-ikén este érkezett meg Bécsből. Már a vasutnál várta Gulner Gyula államtitkár és Selley Sándor miniszteri tanácsos. A miniszterelnök Gulner államtitkártól nyomban átvette a marosvásárhyelyi esetről addig érkezett jelentéseket, rögtönintézkedéseket is tett a legszigorubb és legpártatlanabb vizsgálat meginditására. A miniszterelnök nyilatkozatai folytán elcsillapult az izgalom, s a Ház folytatta félbeszakitott munkáját, a földmívelési költségvetés tárgyalását, a melylyel már a hét kezdetén és a február 5-iki és 6-iki ülésben is foglalkozott.