Eredménnyel végződtek Kállay miniszter bécsi tárgyalásai

Régóta vajudó kérdése a magyar gazdasági életnek az osztrák export kérdése. Ausztriával létesített külkereskedelmi megállapodásunk azt írja elő, hogy Ausztria másfélszer annyi értékű mezőgazdasági terményt tartozik tőlünk átvenni, mint amennyi iparcikket mi tőlük Magyarországra behozunk. Ez az arány azonban  időközben lényegesen eltolódott, mégpedig Ausztria javára, olyannyira, hogy voltak már olyan hónapok is, amikor Magyarország több árut hozott be Ausztriából, mint amit oda kivitt.

Ennek az állapotnak a megszüntetését célozták
Kállay Miklós földmívelésügyi miniszternek az elmult héten Bécsben lefolytatott tárgyalásai, amelyeket osztrák részről Stockinger osztrák kereskedelmi miniszter vezetett.

A tárgyalások befejezése után
Kállay Miklós földmívelésügyi miniszter a következő nyilatkozatot tette a magyar sajtó előtt.
– Ami a lisztkérdést illeti, – mondotta a miniszter – a legmegnyugtatóbb az, hogy minden remény megvan arra, hogy az 500 ezer métermázsás liszttételnek leszállítása már a legrövidebb időn belül megkezdődjék. Magyar bor és káposzta kivitele tekintetében is sikerült megállapodást létesítenünk. Jogos a reményünk tehát, hogy a forgalmi arányszám már a legközelebbi kikötött 1:1,5-es mértékét. Külön meg kell emlékeznem arról, hogy milyen jóindulatu támogatásban részesítette Schuschnigg szövetségi kancellár ur a tárgyalásokat és milyen megértéssel találkoztunk Reither osztrák földmívelésügyi miniszter ur részéről is.

Stockinger osztrák miniszter
egyébként november hó 13-án Budapestre utazott, ahol egyrészt Kállay Miklós földmívelésügyi, másrészt Fabinyi Tihamér kereskedelemügyi miniszterrel megtárgyalta a végleges megállapodás részleteit.