Több munka az új évben!

Közel 800 millió kiadás mellett körülbelül tízmillió pengő értékű az az állami közmunka, amelyre az eddigiek szerint az új évben kilátása van az országnak. Ez azt jelenti, hogy az állami kiadásoknak összesen alig több, mint egy százaléka jutna út-, híd- és vasútépítésre, vad vizek megfékezésére, földjavításra és öntözésre, szóval mindarra, amit együttvéve a szó igazi értelmében országépítésnek szokás nevezni.

Az állampénzügyi egyensúlyért folytatott kemény viaskodás
a magyar közmunkapolitika igényeit éveken át háttérbe szorította s a dolgos kezekből kiütötte az építőipar szerszámait. A sok mindenféle áldozat és lemondás közt, amelyet sorsunk ránkparancsolt, a munkásnak ezt a kényszerű szünetét talán a legkeservesebbnek éreztük, de engedelmeskedtünk a dogmaszerű pénzügyi politikának, amely takarékosságot és lemondást követelt.

Talán semmi sem okoz a magyar munka táborában nagyobb örömet
karácsonyra, mint az a hír, hogy a kormány köreiben lényeges fordulat állott be ebben a pénzügypolitikai felfogásban. Amit gazdasági és műszaki körökben régen hangoztatnak, hogy a költségvetés deficitjét az üzemek amúgy is megváltoztathatatlan hiánya okozza s hogy a leroskadt magángazdaságnak elkerülhetetlenül szüksége van a beruházásokból folyó keresetekre, kormánykörökben végre megértésre talált.

Jó forrásból nyert értesülések arról szólnak,
hogy a minisztériumok újabb tárgyalásokat kezdtek a pénzügyminisztériummal, hogy az egyes tárcáknál a szükséges beruházásokra megfelelő hiteleket irányozhassanak elő.

Imrédy pénzügyminiszter belátását és gazdasági érzékét dicséri,
hogy bizonyos mértékig ezeket az előterjesztéseket kész honorálni s hogy a tisztán fiskális szempontok föláldozásával a gazdasági és szociális szempontok érvényesítése elé nem akar akadályokat gördíteni. A beruházási hitelek nagyságára nézve, sajnos, nem ringathatja magát senki túlságos reményekben, de az eddig dogmaszerű pénzügyi politikai elv ezzel mégis át van törve s az új év végre azt hozza meg az ország népének, ami után a nyugalmon és békességen kívül legjobban áhítozott: a több munkát.