A mezőgazdasági munkások vámőrlési jogosultsága

A képviselőház november hó 21-iki ülésén Zváry Lajos képviselő a földmívelésügyi és pénzügyminiszterhez interpellált és a mezőgazdasági munkások vámőrlési jogosultságát tette szóvá. Elmondta, hogy a vámőrlési jogosultságról intézkedő 200. számu rendeletnek két sérelmes intézkedése van.

Az egyik az, hogy a pénzért elszegődött munkásoknak
nem adja meg az őrlési jogosultságot, a másik sérelmes intézkedés pedig a sommás gazdacsoportban dolgozó munkásoknak megadja ugyan az őrlési engedélyt, de a munkásoknak közös kérvényben kell ezt kérni és közös malomban kell őrölniök. Arra kéri a minisztert, hogy orvosolják ezeket a sérelmes intézkedéseket.

Imrédy Béla pénzügyminiszter válaszában utalt arra,
hogy az interpelláció két részre tagolódik. Ami a felszólalás második részét illeti, abban egy gyakorlatra utalt, hogy a sommás gazdacsoportban dolgozó munkásoknak közös kérvényben kellene kérniök a vámőrlési igazolványok kiadását és csak egy közös malomban őrölhetnének.

– Ez, ha egyes szórványos esetekben meg is történt,
csak a kiadott törvényes rendelkezések félreértésén alapulhat, mert ilyen előírás tulajdonképpen nincs. Ha konkrét esetek tudomásunkra jutnak, mi készséggel hajlandók vagyunk a minisztériumban egy megfelelő gyakorlat követésére utasítani az illetékes hatóságokat, egyébként egy magyarázó rendelet kibocsátásának gondolatával is foglalkozunk, ugy, hogy a felszólalásnak ez a része ilyenmódon tárgytalannak lenne tekinthető.

– Ami a felszólalásnak első részét illeti, hogy a pénzért szegődött mezőgazdasági munkások a kikapott munkabéren vásárolt gabonájukat ugyanolyan feltételek mellett őröltethessék meg, mint azok, akik terményben kapták meg járandóságukat, ennek a kérdésnek elintézésénél figyelembe kell vennünk azt a kincstári szempontot is, hogy visszaélések lehetőségét meg ne nyissuk, ami sajnos nagy mértékben megvolna, ha minden korlátozás nélkül ezt a rendszert bevezetnők.

– A magam részéről azonban hajlandó vagyok gondolkodni azon, hogy amennyiben itt bizonyos községi bizonyítvány rendszere volna bevezethető, amelyen igazolni lehetne, hogy az illető munkás bizonyos mennyiségű gabona megőrlésére jogosultságot nyert, hajlandó vagyok a kérdésnek ilyen értelemben való megoldásával foglalkozni, ugy, hogy ezt a megoldási lehetőséget a legsürgősebb tárgyává fogjuk tenni és ha csak mód van rá, meg is fogom oldani.

A pénzügyminiszter válaszát a Ház tudomásul vette.