A strand tüllfüggönyös torerókalapja, Rohan hercegnő gumitweedje és az új őszi divat parádéja a párizsi porondon

Párizs, június 24.

Tüzel a francia nyár, hőhullám ernyeszti el Párizs szépeit, de a ruha üdén, gyűretlenül simul a karcsú derekakra. Gyűretlenül: a jelzőnek külön értéke van, hiszen kilencven százalékban lenvászonruhákról van szó- korzón, étteremben, kávé és jeges szesz mellett a teraszokon.

Csak a hölgyek tudják kellőképpen megbecsülni: lenvászon, amely nem gyűrődik... 1931 érdeme!
Patou tábora háromnegyedes, csíkos lenkabátokban jár, egyszínű len vagy vékony gyapjúaljakhoz, amelyek berakottak és deréktól térdig legépeltek. A lendivat legpárizsibb újdonsága azonban a duplafelületű, kétárnyalatú anyag (például spárga és kavana). Az egyik színből a kabát készül, a másikból az alj. A fekete len is szinte járványos, amire eddig nem volt példa.

Még egy szót Patouról: új találmánya a nyári díner- zsakett (esti rövid kabát), amely elől merev taftból, hátul ritkás tüllből készül és szabad belátást enged a hátban övig kivágott esti ruhára. Igazi kétarcú ruha ez: elől nyakig érő, diszkréten délutáni- hátul kalandosan éjszakai... Mint a párizsi szép asszonyok élete.

A stranddivat Budapesten az esős júniusban nem bontakozhatott ki: a francia vízpartok már mindent bevallottak! A hosszú pizsamanadrág már csak a maradi (tegnapi) hölgyeké: ma a vasaltélű tenisznadrág, a short a strandképes! Még újabb strandtalálmány a forerókalap. A könnyű bársonyból, vagy egzótaszalmából készült spanyol bikaviadorkalapról nagy, vastagszálú, erősszínű tüllfátyol- valóságos függöny- csüng a nap tüze ellen. De a hölgyek nem azért kapták fel, hogy óvják vele fedetlen hátukat, mert a divathölgy nem fázik és nincs melege. Nem fél se tűztől se jégtől. Ellenben hordja a torerót függönyöstől, mert új, mulatságos és festői. És mert a tehetséges Schiaparelli találta fel.

A párizsi nő és főként a párizsi nagyszabó e pillanatban már pontosan tudja, mi minden lesz az ősz és tél kedvence. Az őszi bemutatók ugyanis már lezajlottak s ezek szerint:
...a sötékék kimúlik, helyébe lép a fekete. Ez lesz az ucca, a szalón, az estély vezető színe. Utána következnek: a barna, a szürkésbarna és a zöldesszürke. Estére Schiaparelli még barnáslilát (jasmin de nnit) és feketésbarnát (black iris) ajánl. A két árnyalatú, dupla felületű anyagok selyemben is, gyapjúban is előretörnek;
...a váll természetes vonala megmarad, a raglánujj gyakori lesz, a kabátok- némi harangszabással- nem állnak testhez, ellenben övesek. Öv, bőröv, mindenféle öv lesz télire;
...anyagokban nagy ellentmondás látható: egyrészt merev és kemény selymeket (úgy mint és simuló anyagokat. Például újszövésű jerseyket (kagylójersey, ripszjersey), sűrűszövésű trikót (főként feketében lakkdísszel). Férfi flanellt, fényes posztót, sokféle nyírt bársonyt, angyalbőrt gyapjúban és selyemben.

Rohan hercegnő, aki Chanelnél tanult ki s az idén Dilkusha néven saját szalont nyitott, szép őszi kollekciójában gumival kikészített anyagokat, a lastexműselymet és a lastexweedet küldi első csatasorba. Ezek a gumizott, rugalmas anyagok máris nagyon tetszenek.

Egyébként Rohan hercegnő kiugrása, mint szabóművész, valóban az idők jele. Ennek a vérbeli főúri nőnek többszázéves családi jelmondata talán a legbüszkébb, amit címeren valaha olvastunk: Király nem lehetek, a hercegi rangot lenézem: Rohan vagyok.
Rohan vagyok és gumitweedet árulok- 1934-ben.