Barthou új angol-francia antantot készít elő

London, július 8.
Barthou francia külügyminiszter nagy diplomáciai kísérettel vasárnap délután elutazott Párizsból Londonba, ahová vasárnap éjjel fog megérkezni. A hivatalos tanácskozások hétfőn délelőtt kezdődnek meg a Foreign Officeben és ezen francia részről Barthou külügyminiszter, Pietri tengerészeti miniszter, Massigli meghatalmazott miniszter, a francia leszerelési fődelegátus és Léger, a francia külügymisztérium politikai osztályának főnöke, míg angol részről Sir John Simon külügyminiszter, Eden kapitány főpecsétőr és Lord Stanhohe hadügyi államtitkár vesznek részt.

Jellemző arra-a nagyfontosságú szerepre, amelyet Oroszország részvétele nagy kontinentális blokkban játszik, az a körülmény, hogy Barthou külügyminiszter közvetlen Londonba utazása előtt hosszas kihallgatáson fogadta Rosenberg párizsi szovjet-ügy-vivőt és francia politikai körökből származó értesülés szerint ennek a megbeszélésnek legfontosabb tárgya a keleti Locarno megkötése, a regionális szerződések egységbefordulása volt, amely szerződések tudvalevőleg Litvinov kezdeményezésére jöttek létre és a német birodalom keleti határain felépítendő hatalmas védelmi blokk megteremtését célozzák.

A vasárnapi párizsi lapok levetkőzték azt a tartózkodó magatartást, amelyet idáig a francia külügyminisztérium kivánságára tanusítottak, részletesen foglalkoznak a londoni tanácskozás diplomáciai céljaival és a nagy lapok, amelyek szorosabb kapcsolatban állnak a Quai d'Orsayval, mint a Petit Parisienne, az Excelsior, a Journal, a leghatározottabban kijelentik, hogy a londoni entrevue célja semmiképpen sem az, hogy Angliát egy francia-angol szövetségbe csalja, csupán annyi, hogy a két kormány vezetői egymást kölcsönösen tájékoztassák és bizonyos közeledést hozzanak létre.

A Journal bejelenti:
Barthou ezúttal nyíltan fog beszélni az angol miniszterekkel, de kerülni fogja még a látszatát is annak, mintha nyomást akarna gyakorolni Angliára.

As angot lapok sokkal nyíltabban írnak és a Sonday Express szerint Barthuo azt fogja kérni Angliától, amint azt különben Sir George Clark párizs angol nagykövettel már közölte volt, hogy vállaljon kötelezettséget arra, hogy újabb expedíciós hadsereggel védi meg a francia határokat minden támadás ellen. E lap szerint Anglia kész fegyveres erővel megvédeni Franciaországot, ha Németország erődöket építene a Rajnától harminc mérföldnyi távolságon belül, vagy ha ugyanebben az évben csapatokat mozgósítana.

Da tárgyalni fognak az angol és francia miniszterek arról is, hogy vasgyűrűt alakítsanak Németország körül és az angol expediciós haderők céljaira külön bázisokat létesítsenek Franciaországban. amint ezt a két vezérkar főnökei egymás között már megbeszélték és pedig a célból, hogy az angol bombavetők gyorsabban támadhassák a német városokat és az angol vadászgépek gyorsabban lelőhettek az Anglia felé igyekvő német gépeket.

Ezzel ellentétben a Sonday Times azt irja, hogy Anglia kész Looarnóban vállalt kötelezettségét betartani, de Anglia nyugati érdekei a Rajnánál végződnek, keleti érdekei pedig a Dardanelláknál kezdődnek és a két határ között nincsen semmi, ami egyetlen angol katona csontjait megérné.