A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben

Két Európa-evezősbajnokságot nyertünk

Luzern, augusztus 11.
A magyar evezős sport fényesen szerepelt Luzernben az Európa evezős bajnoki verseny színhelyén. A legjobbak vettek részt ezen a versenyen és ez a magyar győzelmek értékét emeli.

A hét Európa bajnoki szám közül Magyarország megnyerte a nyolcas és a kormányos kettős versenyt. A magyar nyolcas győzelme Magyarországnak szerezte meg a nemzetek díját is. Háromszor húzták fel a győzelmi árbócra a magyar lobogót és harmincezer főnyi közönség tisztelegve állott fel, amikor a zenekar a magyar himnuszt intonálta.

A luzerni magyar győzelem száz százalékban a Hungária Evezős Egylet sikere. A magyar győzni akarás ritka példája volt az a harc, ahogyan a Hungária nyolcasa az Európa-bajnokságot megnyerte. A kormányos négyest Olaszország, a kettős kormányos nélküli versenyt Ausztria, az egyest Németország, a kettős pár evezős bajnokságot Németország nyerte meg.

Kettős kormányossal:
Európa-bajnok Magyarország (Hungária Evezős Egylet: Győry, Mammusich, kormányos Molnár) 7 p 48 mp, 2. Franciaország (Sport Nautique Paris) 7 p 51 mp, 3. Hollandia (Argo Wageningen) 8 p 00.8 mp, 4. Lengyelország (Vioslarski, Blomberg) 8 p 01.4 mp, 5. Olaszország (Pullino, di Isola, d’Istria) 8p 03.8 mp, 6. Svájc (FC Zürich) 8 p 10.6 mp.

Nyolcas: Európa-bajnok Magyarország (Hungária Evezős Egylet: Görk, Eden, Jancsó, Inotay, Papsz, Mammusich, Győry, vezérevezős dr. Symicsek, kormányos Molnár) 6 p 20 mp, 3. Olaszország (SC Aniene Rom) 6 p 22.6 mp. 4. Svájc (FC Zürich) 6p 24 mp. 5. Jugoszlávia (Krka Sebeniko) 6 p 26.2 mp, 6. Németország (Hellas Berlin) 6 p 28.8 mp.

Az első start nem sikerült. A nyugtalan olaszok kiugrottak, a többiek utána és csak körülbelül 200 méter után lehetett őket visszafordítani. A második start jól sikerült. Az olasz hajó, mintha kilőtték volna, úgy került el a starttól. Őket követték a svájciak és a németek.

A németek igyekeztek különösen lépést tartani az olaszokkal, de erejükkel teljesen elkészültek és ennek köszönhetik utolsó helyüket. A magyar csapat 500 méternél az utolsó helyen feküdt.

Innen 1000 méterig pompás összmunkával, egyenletesen evezve elérték az élcsoportot. 1200 méternél már egy fél hajóhossz előnyük volt az olaszok előtt. Ezerötszáz méternél a lankadó olaszokat a dánok is befogták és a magyar csapatnak a finisben volt még ereje erősíteni, úgyhogy háromnegyed hajóhosszal győzött.