Schleisher tábornok egyik külföldre menekült barátját adoptálta gróf Csáky- Pallavicini Hyppolit

A bécsi rendőrigazgatóságtól vasárnap átirat érkezett a budapesti főkapitányságra, amelyben azt kérdezi, hogy a Bécsben nemrég letelepedett gróf Csáky-Pallavicini Helmuth, aki magát a Budapesten élő gróf Csáky -Pallavicini Hyppolit adaptált fiának mondja és akinek eredeti neve dr. Slichering Helmuth, - jogosult a gróf Csáky -Pallavicini név használatára.

A megkeresés alapján a főkapitányság gróf Csáky – Pallavicini Hyppolithoz fordult, aki mint az IBUSZ főtisztviselője, az első idegenvezetők egyike volt Budapesten.

- Tavaly – válaszolta a rendőrség kérdésére a gróf – közjegyző előtt valóban fiammá fogadtam dr. Sticherling Helmuth német ügyvédet, akihez régi szeretet és barátság fűz, s aki így az én felfogásom szerint -természetesen jogosult a gróf Csáky -Pallavicini név használatára.

Ezzel szemben a hivatalos álláspont az, hogy bár az adoptálás valóban megtörtént, mégis érvénytelen, mert a magyar belügyminiszter e történelmi név védelmében az adoptálást jóvá nem hagyta.

A bécsi rendőrség érdekes megkeresése mögött olyan események húzódnak meg, amelyek összefüggésben vannak a legutóbbi német és osztrák eseményekkel. Dr. Sticherling Helmuth a Röhmpuccs előtt a Philips Rádió Rt. berlini telepének jogügyi osztályán dolgozott, előkelően élt, tagja volt a Herren Clubnak és a meggyilkolt Schleisher tábornok legszűkebb baráti köréhez tartozott.

A Röhm-féle puccs után Sticherling Csehszlovákiába, majd Ausztriába menekült és vagyonát lefoglalták a német hatóságok. A csehszlovákiai hatóságok minden további nélkül elfogadták azt a magyar közjegyzői okmányt, amely a grófi adoptálásról szól, s annak alapján útlevelet adtak ki. Sticherling dr. Ausztriába ezzel az útlevéllel már mint Csáky -Pallavicini Helmuth gróf érkezett meg, hogy elfoglalja a Philipsnél új munkakörét. Álláspontja nyilván az, hogy ha Magyarországon nem is, de a külföldön joga van használni a gróf Csáky -Pallavicini nevet...