Rövidek

Internálták Németországban az osztrák nemzeti szocialista mozgalom valamennyi vezérét
Bécs, szeptember 9.
A lapok német forrásból származó híreket közölnek, amelyek szerint a hatóságok internálták a Németországban működő osztrák nemzeti szocialista mozgalom valamennyi vezérét. Frauenfeld Alfrédet állítólag egy pomerániai faluban internáltak. Habicht Theót pedig Helgoland szigetére vitték.

Waechter bécsi ügyvédet, a július 25-iki puccs közvetlen vezérét, aki a kudarcba fulladt puccsot követő éjszaka Németországba szökött, a dachaui koncentrációs táborban helyezték el.

A bécsi lapok egyelőre tartózkodással fogadják ezeket a híreket s annak a gyanujuknak adnak kifejezést, hogy azokat taktikai okokból terjeszti Berlin.

A Briand – Kellog-paktumról érdekes tanácskozást folytatott a Jogászkongresszus

A Nemzetközi Jogászkongresszus szombati ülésén, amelyen Hudson professzor elnökölt, Briand – Kellogg-paktum magyarázatával foglalkozott. A kongresszus értelmezése szerint a paktumot aláíró hatvanhárom állam eltörölte a háború fogalmát és a háborút egyik aláíró állam sem tartja olyan eszköznek, amelyet politikájának előmozdítása végett igénybe vehet. Ezért még fegyveresen is meg kell akadályozni, hogy egyik állam a másikat megtámadja. Minden aláíró állam köteles minden olyan kárt megtéríteni, amelyet a paktum megsértésével okozott egy másik államnak, vagy egy másik állam polgárának.

A tanácskozások befejezése után bankett volt a Gellért-szállóban, amelyen Lázár Andor igazságügyminiszter üdvözölte a megjelenteket. A miniszter beszéde után Lord Blaneshburgh a kormányzót köszöntötte fel, majd Nagy Emil üdvözölte a konferencián megjelent külföldi hölgyeket. Végül La Pralelle, a párizsi egyetem világhírű professzora köszönte meg a szíves vendégszeretetet.

A választójoggal és a földreformmal 80 év mulasztásait heti jóváten
ni!
Vasárnap délelőtt a budai Vigadóban tartotta a Nemzeti Radikális Párt fővárosi zászlóbontó gyűlését. Bajcsy-Zsilinszky Endre emelkedett lelkes ünneplés közben szólásra:
- A választójog kérdésében nem alkuszunk! - mondotta. Nem lehet a nincsteleneket, a falu népének százezreit megfosztani a legelemibb alkotmányos és emberi jogoktól.

A magyar nemzettel szemben nem szabad és nem lehet nemzetvédelmet csinálni! A választójog reformján kívül nagyobb birtokok megváltását s azt kívánjuk, hogy ezeket a földeket osszák ki a földnélküli falusi lakosság között. Lehetséges, hogy ezek a máról holnapra megvalósított reformok majdnem forradalmi átalakulás látszatát keltenék, de ne felejtsük el, hogy nyolcvan év mulasztását kell egyszerre jóvátenni. Ez a nép Kossuth Lajos óta nem kapott semmit, mindig csak adnia kellett….

Végül a párt külpolitikai elgondolásairól beszélt:
- Nem szabad még a látszatát sem keltenünk annak, hogy jövőnket szorosan a német birodalomhoz kapcsoljuk. Nem vitatjuk, hogy Németországnak óriási hivatása van Európában, de miért legyünk mi, magyarok nagyobb németek, mint szegény Dollfuss kancellár volt?

MacDonald lemond
London, szeptember 23.
Sunday Dispatch azt a szenzációs jelentést közli, hogy MacDonald miniszterelnök a napokban bejelenti lemondását a királynak. Mac Donald nemrégen tért vissza Kanadából és lemondása után Kanada főkormányzójává fogják kinevelni.

Általános sztrájk, véres összeütközések, halottak és sebesültek Spanyolországban
Madrid, szeptember 9.
Madridban általános sztrájk tört ki. Az uccai közlekedés teljesen megszűnt, az üzletek zárva vannak és a lapok sem jelennek meg. A fővárosnak élelmiszerekkel való ellátását a hatóságok csak a legnagyobb nehézségekkel tudják biztosítani. A sztrájk Madridban csak huszonnégy óráig tartott, a vidéken azonban a huszonnégy óra letelte után is folytatódott. Az első huszonégy órának a fővárosban hét halottja és hatvan sebesültje van.

Az uccai csatározások reggeltől estig tartottak a főváros különböző pontjain. Különösen súlyos összecsapások támadtak egy mozi előtt, amelyben a katalán nagybirtokosok szövetsége ülésezett. Az orvosi egyetem épülete körül vad tűzharc fejlődött ki. Elesett többek között egy fiatal diák is, akinek a tizenkét éves öccse később szörnyű bossút állt bátyja haláláért. A kisfiú késsel támadt egy nemzetőrre és oly súlyosan megsebesítette, hogy a szerencsétlen röviddel utóbb meghalt.