Mussolini szenzációs távirata Gömböshöz

A Magyar Távirati Iroda jelenti: Mussolini olasz miniszterelnök ma Desenzano Gardaból a következő táviratot intézte Gömbös Gyula miniszterelnökhöz:
Meg óhajtom Önnek mondani, hogy beszédem befejezésekor, amikor kitértem a békére és az azt kísérő igazságra,  Magyarországra gondoltam és céloztam.

Mussolini

Gömbös miniszterelnök a Duce sürgönyére a következő távirattal válaszolt:
Mussolini, Róma.
Sürgönyét hálásan köszönöm.
Gömbös

Milánó, október 7.
Amikor Mussolini fasisztakáplári egyenruhában a szószékre lépett, mint az ágyúdörgés, úgy csattant fel a hatalmas tömegből az Evviva il Duce! A miniszterelnök egyetlen gesztussal csendet parancsolt és azután beszélni kezdett:
- Rövid külpolitikai áttekintést akarok nyujtani, főleg szomszédainkhoz való kapcsolatainkról. Szomszédainkkal szemben nem lehetünk közömbösek, hanem vagy barátainknak, vagy ellenségeinkkel kell őket tekintenünk.

Az Adria túlsó partján élő szomszédunkkal szemben nincsenek nagy lehetőségek a kapcsolatok megjavítására, különösen akkor nem, ha a jugoszláv sajtó továbbra is olyan hangon ír, amely mélyen sérti érzelmeinket. a barátság politikájának első feltétele az, amit diplomáciai jegyzőkönyvekben nem lehet leszögezni, hogy az olasz hadsereg bátorságát ne vonják kétségbe. Ez a hadsereg nagy vérveszteségeket szenvedett nemcsak az olasz fronton, hanem Macedóniában és Franciaországban is. Olaszország 600.000 hősi halottat áldozott a közös győzelem érdekében! Mi erősnek érezzük magunkat és azok is vagyunk, ezért most újból békejobbot ajánlunk jugoszláv szomszédainknak.

Megvédelmeztük és a jövőben is meg fogjuk védelmezni az osztrák köztársaság függetlenségét, amelyet kistermetű, de nagylelkű és nagyszívű kancellárja. Dollfuss, a vérével pecsételt meg. Aki azt állítja, hogy Olaszországnak hódítási szándékai vannak, vagy, hogy Ausztria fölött protektorátust akar gyakorolni, az vagy nem ismeri a tényeket, vagy tudatosan hazudik. Ezt az alkalmat felhasználom arra, hogy újbéli kijelentésem: az európai kérdéseket nem lehet Németország nélkül megoldani.

Ehez azonban az szükséges, hogy bizonyos német törekvések és körök ne keltsék azt a benyomást, hogy Németország nem óhajt résztvenni e nagy kérdések megoldásában és ki akarja kapcsolni magát az európai együttműködésből.

Nem fér kétség ahoz, hogy Franciaországhoz való kapcsolataink egy év óta lényegesen és határozottan javultak. A légkör mindenesetre nyugodtabb és ha sikerül megállapodásokra jutnunk, amit remélünk, ezek hasznosak és gyümölcsözők lesznek, nemcsak Olaszországra és Franciaországra, de egész Európára is.