Filmkörkép

Németországban utóbbi években körülbelül százötven-kétszáz filmet gyártanak évente a ŤLichtbildť című lap statisztikája szerint. Ez a szám Svédországban ennek a harmada, nálunk Magyarországon négy-öt filmet gyártanak évente. Svédországban nemzeti filmünnep egy-egy film megjelenése, nálunk csak alkalom arra, hogy véres verejtékkel összehozott produkciókat a kritika látatlan fegyvereivel ledöfködjék. Talán igazuk van azoknak, akik végigkorbácsolják a gyerekcipőben járó magyar hangos filmet, de csak egy egész kicsit mégis tekintettel kellene lenni - a gyerekcipőre. "Egy éj Velencében" a címe. Vaszary János nagyon gyenge sujet-jű darabjának, melyből csak Verebes Ernő játékát emelhethetjük ki. Csortos és Gózon mindent megtettek az ügy érdekében, dehát fából vaskarikát...

A Fox-filmgyár parádés szereposztásban hozta ki Orbók Attila: "Őfensége autója" című filmjét. Lilian Harvey a film főszereplője, aki gamines kedvességével, finomságával, humorával e filmjével érkezett amerikai sztárkollegái fölé. Lilian Harvey első amerikai filmjében ott csillog az európai színjátszás minden bája. John Boles, a férfi-partnere kifogástalan. Zene nagyon jó. A szellemes feliratokat Szántó Armand javára irjuk.

Ha osztályozhatjuk a hét filmjeit, feltétlen elismerés a rossz cím mögé bujtatott Jack Payne-filmnek. Amit Jack Payne produkál a vezetése alatt álló jazz-zenekarral, az az ördöginél is több, boszorkányosan megdöbbentő. Élmény.

A City "VIII. Henrik"-et játssza ki nagy atoutnak a szezon kellős közepén. Nagy film, jó film. Százszázalékos filmművészet, nagyszerű mese, kiváló színészek. Biró Lajos álmodta meg a filmet, Korda Sándor csinálta sok-sok angol fonttal. Hogy nem sajnálták a pénzt, a film minden jelenetén látszik. Az ilyen film felér egy nagyon jó színházi előadással, s azt hiszem, ez a legtöbb, amit egy filmről mondani lehet.

Ramon Novarro körül mozgatják a "Kairói éjszaka" című filmet. A cselekmény zűrzavarából egyedüli jó benyomás a sivatag nagyszerű képe.