Rövidek

Vereséget szenvedett az egységespárt a hajdumegyei választásokon
Debrecen, november 4.
A vasárnapi hajdumegyei választások meglepő eredménnyel végződtek. Balmazujvároson, Egyeken és Tiszacsegén a független kisgazdapárt listája győzött, amelyet Hegymegi Kiss Pál képviselő Zöld Aladár vezetett. Hajduszoboszló és Kaba községekben a nemzeti egység pártja csak megegyezéses listát tudott állítani, amelynek vezető helyén Juhász Nagy Sándor debreceni egyházmegyei jegyző, az ellenzék vezére állott.

A listát majdnem egyhangúan megszavazták. A nemzeti egység pártja az eddigi eredmények szerint csak Püspökladányban aratott győzelmet, ahol Petri Pál államtitkár volt a listavezető. a megyei városok - Hajdúböszörmény, Hajdúdorog és Hajdúnánás – választásainak eredményét hétfőn állapítják meg. A szociáldemokrata pártnak csak Balamzújvároson sikerült listát állítania.

Doumergue-ot élteti a párizsi utca
Párizs, november 11.
A nemzeti harcvonal néven ismert jobboldali szervezetek vasárnap tüntetést rendeztek Doumergue mellett. A tüntetők elvonultak az Ismeretlen Katona síremléke előtt, onnan Doumergue lakása elé vonultak a Foch-sétányra és hangosan, lelkesen éltették a lemondott miniszterelnököt. Doumergue többször megjelent lakása ablakában és megköszönte a tüntetők lelkes ünneplését. Végül a tüntetők elénekelték a Marseillaise-t, azután teljes rendben szétoszlottak.

Sigray Antal szavai

Veszprém, november 25.
A mai nehéz helyzetben - mondotta –, amikor az egész nemzet, mint egy ember, elítéli azt a gyalázatos támadást, amely Genfben a magyar állam méltósága és becsülete ellen intéztetett, nem akarjuk a kormányt támadni. Ennek ellenére megmondjuk, hogy szemben állunk ingadozó külpolitikájával és minden komolyabb reformtól irtózó belpolitikájával.

Öt nagy beszédet mond e héten Gömbös miniszterelnök

Gömbös miniszterelnök e héten nem kevesebb, mint öt nagy beszédet mond. Ma déli fél tizenkét órakor lesz a kormánypárt értekezlete, amelyen beszámol varsói, bécsi és római tanácskozásainak eredményeiről, ma este pedig a kormánypárt évadnyitó vacsoráján szólal fel. Harmadik beszédét a képviselőház külügyi bizottságában mondja el szerdán délben, a negyediket pedig a felsőház külügyi bizottságában csütörtökön este, mindkettőt a varsói, bécsi és római úttal, az általános külpolitikai helyzettel kapcsolatban.

Szó lehet még arról, hogy amennyiben a két ház külügyi bizottságának ülése akár napirendi felszólalás, akár interpelláció keretében szóváteszik a képviselőházban az időszerű külpolitikai kérdéseket, erre a felszólalásra Gömbös nyomban válaszol és így kerülhet sor e heti ötödik beszédére.

„Magyarország nem kóstolta volna meg a proletárdiktatúrát!...”
Vasárnap árva- és aggmenházai javára rendezett ünnepséget a Református Szeretet-Szövetség, Szabó Imre esperes modotta a megnyitót a magyar reformátusság legszebb, legmerészebb és legnyugtalanítóbb álmáról: a szeretet-szövetségről.

- Magyarország – mondotta az esperes – nem kóstolta volna meg a proletárdiktatúrát, ha falvaiban és városaiban csak annyi szeretetmunka, annyi szociális intézmény lett volna, mint amennyi ma van. A szeretet azonban csak akkor igazi és termékeny, ha nem épít osztálygyűlöletre.

Új főpolgármestere van Budapestnek

Borvendég Ferencet nemrégen, ez év júniusában választották meg. Nyáron betegeskedni kezdett, kórházba szállították, s ott váratlanul elhunyt. 58 évet élt.

Utódja Sipőcz Jenő lett.