Osztrák-magyar athletika

Szomszédaink nem szünnek meg azon buzgolkodni, hogy a sportéletbe is belevigyék a dualizmust.  Évek előtt egy szerepvivő bécsi egyesület mindenáron osztrák-magyar athletikai bajnokságot akar ki írni, e törekvése azonban hajótörést szenvedett a M.A.C. akkori erélyes fellépésén. Most meg egy prágai német sport-egyesület akar osztrák-magyar bajnokságot ki írni s ez ügyben a Magy. Athl. Szövetséghez fordult, mely azonban következetesen védve a magyar sport önállóságának álláspontját, visszautasította a közös athletikai bizottság eszméjét.

Ugyanaz a közösítő osztrák törekvés tünik ki az  Oest. Sport Ausschuss für leichte Athletik s a Deutsche Sportbehörde für Athletik tárgyalásából, melyben utóbbi az előbbi által felajánlott osztrák-magyar és német birodalmi sportkartell eszméjét visszautasította. Hogy mily alapon tárgyal a bécsi „Ausschuss” az osztrák-magyar sport nevében, arra valóban kíváncsiak volnánk, tudtukkal semminemű magyar illetékes tényezővel nem tárgyalt előzetesen a bécsi bizottság.

A magyar sport egyáltalában külön és függetlenül fejlődött az osztrákoktól, a mi pedig épen az athletikát illeti, az évtizedes multtal dicsekedhetett már nálunk, a mikor odaát is polgárjogot nyert.