Nagy baj lehet Amerikában Fedákkal

Két hét óta egyetlen kábelre, levélre és pénzküldeményre sem válaszolt!
Washingtoni követség tud a körözésről, amelyet 10.000 dollárért visszavonna a hatóság!


Mintegy kéthete hogy egy hollywoodi sürgöny arról adott hírt, hogy Fedák Sári Amerikában súlyos összeütközésbe került az ottani hatóságokkal egy tanú vallomása miatt, amelyet Aknay Vilmának, Vajda Ernő hollywoodi filmszcenáriumíró ellen indított perében tett a bíróság előtt. A hír, amely Budapesten rendkívüli feltűnést keltett megmozgatta Fedák barátai körét, de egyes hatóságokat is a végre, hogy Fedáknak a távoli földön segítségükre siessenek.

Egy hétig úgyszólván naponta mentek a kábelek Budapestről minden elképzelhető amerikai címre sürgős felvilágosítást kérve Fedák hollétéről és helyzetéről, de ezekre a sürgönyökre a mai napig-noha valamennyit válasz fizetve küldték el a feladók-egyetlen válasz sem érkezett.

A legutolsó életjel, amelyet Fedák magáról adott egy Arizona állambeli kis városkában, november 29-éről keltezett levél, amelyben Fedák pénzt kér hazulról. Fedák egy árva betűben sem említi ebben a levélben, hogy egyébként bajban volna, a pénzt is a saját címére kérte, megadván annak a hotelnek a címét is, amelyben az illető városban lakik.

Az ügyre vonatkozólag mindössze ezzel a mondattal tért ki ebben a levélben: A harc Aknay és Vajda között tovább folyik a bíróságok között, csak legyen ennek a szerencsétlen asszonynak kitartása és lelkiereje ehhez az egyenlőtlen küzdelemhez, akkor egész biztosan győzni fog...

A Fedák által kért összeget, 600 dollárt a pénteki nap folyamán sürgönyileg átutalták Amerikába,
még pedig Ben Blumenthal címére, Newyorkba, aki a pénz feladóit ugyancsak kábelben értesítette is már arról, hogy Fedák megadott címére a 600 dollárt továbbította. Ugyanakkor Fedáknak is sürgönyöztek Budapestről, hogy a pénz átvételét kábelen okvetlenül nyugtázza és adjon életjelt magáról, de sem erre, sem egyáltalán semmiféle sürgönyre, levélre, telefonra a mai napig Budapestre semmiféle válasz Fedáktól nem érkezett.

Egy legújabb sürgöny, amelyet az Amerikai Magyar Népszava küldött válaszként egy budapesti érdeklődésre, így szól: Fedák tartózkodási helye ismeretlen.


Nem érkezett érdemleges válasz Fedák helyzetét illetőleg washingtoni képviseletünktől sem, válasz nélkül maradt Incze Sándornak hét kábele, amelyet különböző amerikai barátainak küldött el Fedák sorsáról érdeklődve, végül ugyancsak válasz nélkül maradt Roboz Imrének a Vígszínház igazgatójának egy négy nappal ezelőtt Fedák címére feladott kétszázszavas sürgönye, amelyben saját minden részletére kiterjedő segítségén kívül amerikai összeköttetéseit is felajánlotta Fedáknak.
Mindezekből azt a benyomást kell merítenünk, hogy Fedák komoly bajban van Amerikában!

Fedák hallgatása természetesen rendkívüli izgalmat okoz Budapesten, nemcsak Fedák barátai körében, de a közönség között is. Nem rejthetjük véka alá azt az érzésünket, amely Vajda Ernő ellen tölt el bennünket, aki az egész amerikai ízű kampányt Fedák ellen megindította. Közölnünk kell a nyilvánossággal Fedák egy eddig titokban tartott levelének tartalmát, amelyen sikoltozva panaszkodik Vajdáékra:
„Kifosztottak, halálra hajszoltak, a vértemet akarják venni.”

Újságunk egyébként arról értesült, hogy a washingtoni magyar követség válasza megérkezett a magyar külügyminisztériumba a követség szerint Fedákot és Aknayt valóban körözik, de a hatóságok nem nagyon keresik őket s állítólag 10.000 dollárban szabták meg azt az összeget, amelynek ellenében a körözést is visszavonnák!

A Vajda - Aknay-féle pör közömbös számunkra, ellenben egyáltalán nem közömbös, hogy Vajda milyen határig ment el Fedákkal szemben ebben a perben, amelyben Fedákot is ellenfelének tartotta. A magyar közvélemény semmi szín alatt sincsen ebben a kérdésben azoknak az oldalán, akik a nagyon is jól ismert amerikai módszerek végső eszközeinek igénybevételével jártak el idegen földön egy nagynevű magyar színésznő ellen. Egyelőre persze senki semmit nem tehet. Várni kell.