A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták le Berlinből

A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták le Berlinből aki repülőgépen érkezik a nagybeteghez

Egy előkelő és városszerte ismert úriasszony tragikus balesetéről beszélnek napok óta őszinte részvéttel a pesti társaságban. A baleset nagyon hasonlít ahhoz, amely hónapok előtt Mackensen német követet érte.

Újságunk annak idején részletesen beszámolt arról, hogy a német követ halszálkát nyelt, amely megakadt a nyelőcsőben és olyan súlyos komplikációkat okozott, hogy életét csak súlyos műtétek sorozatával lehetett megmenteni. Ugyanilyen véletlen áldozata egy szőke elegáns, fiatal úriasszony: Szamek Zsigmondné, a Leipziger szeszgyár ügyvezető igazgatójának felesége.

Szamekné kedden vacsora alatt hirtelen éles, hasító fájdalmat érzett a torkában és a mellében. Az egyik legismertebb gégespecialistához fordult, aki megállapította, hogy egy csontszilánk megsértette a nyelő csövet és a fájdalmat ez okozza. Kisebb műtétet is végzett, amelynek az volt a célja, hogy az esetleg fennakadt csontszilánkot letolja a gyomorba. Ezután Szamek Zsigmondné fájdalmai tovább fokozódtak. Az orvosok igyekeztek megnyugtatni, azt mondták, hogy a műtéti beavatkozás után kisugárzó fájdalmak mutatkoznak, amelyek rövidesen el fognak múlni, de
a fájdalmak szinte óráról-órára fokozódtak, azután magas láz lépett fel.

A kétségbeesett család Korányi és Lénárt professzorhoz fordult, akik azonnal műtétet ajánlottak. Szamek Zsigmondnét beszállították a Grünwald szanatóriumba, ahol a négy és fél óráig tartó rendkívül súlyos műtétet Winternitz tanár végezte el.

Az operáció rövid időre könnyített a nagybeteg úriasszony állapotán. Vasárnapra azonban a gyulladás tovább terjedt a mellüregben és elérte a szívet, úgyhogy újabb, még az előbbinél is súlyosabb operáció, a szívburok megnyitása vált szükségessé. Ennek a ritka műtétnek az elvégzéshez telefonon hívták Budapestre Sauerbruchot, a világhírű német sebészt. A berlini professzor 10.000 márkáért vállalkozott a ritka és életveszélyes operációra.

A telefonbejelentés végén ezt mondta.
Máris indulok! Ha lehet, repülőgépen, ha a rossz idő miatt nincs légi összeköttetés, a leggyorsabb vonattal...