Belgium a világ legiparibb állama

A belga frank leértékelése volt az elmult hónap világgazdasági szenzációja.
Van Zeeland, az uj miniszterelnök, elhatározása, hogy a valutát 28 százalékkal leszállítja, noha a devalváció lehetőségével már régebben számolni lehetett, mégis meglepetésszerűleg hatott és az egész világ figyelmét Belgiumra terelte.

Ezért is érdekesnek tartjuk Belgiumról néhány adatot közölni,
amely vázlatos képét adja az ottani gazdasági életnek, különösen az ipari helyzetnek.

A berlini állami statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint
Belgium 8 millió lakosával és 30.000 négyzetkilométer területével, négyzetkilométerenként tehát 266 főnyi lakosságával, a világ legsürübben lakott állama, Angliában 188, Németországban 137, Hollandiában 228, Magyarországon pedig mindössze 94 lakos esik egy négyzetkilométerre. Európa legfejlettebb, legnépesebb és legnagyobb kulturáju, leggazdagabb államai közé ékelve, természetesen hatalmas ipari állammá fejlődött, minthogy ily nagyszámu lakosság e kis területen máskép megélni nem tudna. További szükségszerü folyománya a sürü lakosságnak és a rendkívül fejlett iparnak, hogy nagymérvü exportra van utalva.

Ennek tulajdonítandó, hogy több, mint 800.000 munkás
talál foglalkoztatást azokban az iparágakban, amelyek tulnyomórészt exportra dolgoznak és termelésük 60-70 százalékát exportálják. A szénbányák, amelyek 25 millió tonna szenet termelnek évente, 134.000 munkást foglalkoztatnak, a fém- és vasipar, amely 37 kohóban 3 millió tonna nyersvasat és 2.5 millió acélt produkált az elmult évben, közel 250.000 munkásnak ad kenyeret. Az építőipar és kőbányákban 140.000, az üvegiparban 18.000, a butoriparban 50.000, a textiliparban 175.000 munkás dolgozik. Igy több, mint másfél millió tanult munkás nyert csak a felsorolt fontosabb iparágakban foglalkoztatást.

A rendkivül fejlett ipar eredménye,
hogy Belgium exportjából egy-egy főre közel 200 pengő esik, amivel e szemponttal vezető helyen áll az európai államok között. (Németországban a fejkvóta 1934-ben éppen a fele, mintegy 100 pengő volt.)

Az ipari termelésre jellemző adat az is,
hogy míg az importált áru tonnánként 442 frank, az exportált, tehát feldolgozott áru 685 frank értéket képviselt, ami a feldolgozási, kikészítési eljárás magas fejlettségére vall.

Ily magas ipari fejlettség mellett
Belgium szükségszerűen a legnagyobb mértékben szenvedte meg a többi európai állam elzárkozó politikáját és egyes államok valutájának leértékelését.