Laval és Mussolini római egyezménye

Róma, január 6.
Laval külügyminiszter római látogatásának programja váratlanul kibővült egy érdekességgel. Szombaton este Laval a Pallazzo Veneziában tiszteletére rendezett díszvacsorán megismerkedett von Hassel német nagykövettel, akit Chambrus római francia nagykövet mutatott be. Laval karonfogta a német nagykövetet és hosszasan beszélgetett vele.

Beszélgetés közben Laval és von Hassel odamentek Mussolini miniszterelnökhöz, aki éppen Suvich külügyi államtitkárral beszélgetett. Ezután a terem egyik csendes sarkában tanácskozásra vonult vissza Mussolini, Laval, von Hassel és de Chambrun. Az érdekes beszélgetés másfél óra hosszat tartott.

Római diplomáciai körökben a négy államférfi szombat éjszakai találkozása nagy feltűnést keltett. A díszvacsorán résztvett diplomaták abból a körülményből, hogy a beszélgetésnél leggyakrabban a német nagykövet vitte a szót, arra a következtetnek, hogy von Hassel felhasználta ezt az alkalmat, hogy a német kormány álláspontját kifejtse.

Az egységokmány aláírása

Az egyezmény aláírására január  7-ikén került sor. Az olasz és a  francia kormány reméli, hogy az ünnepi körülmények között aláírt okmányhoz pótlólag több európai állam fog csatlakozni. A békének egyik legfőbb biztosítéka ez a római megállapodás, mellyel a fenyegető háború veszélyét sikerült talán végleg, de mindeesetre hosszabb időre kiküszöbölni.

A római megbeszélések egyik fontos pontja Ausztria függetlenségének garantálása volt. Mussolini nyilatkozata szerint tökéletes megegyezés jött létre mind az általános, mind a francia-olasz kérdésekben.