Rövidek

Szuronyos nemzetközi rendőrök az utolsó nagy tömegtüntetésen
Berlin, január 6.
A vasárnap az egész német birodalomban a küszöbönálló saarvidéki népszavazás propagandájának jegyében folyt le. A saarbrückeni német front nagygyűlésén a rendőrség becslése szerint 350.000 ember vett részt. A Saarvidék különböző részeiből nyolcvan különvonat hozta Saarbrückenbe a résztvevőket.

A rend fentartására a saarvidéki nemzetközi rendőrhadtest csapatai ügyeltek. A nemzetközi rendőrök feltűzött szuronnyal jelentek meg. Rendzavarásra nem került sor.

Hétfőn megkezdik a birodalomban élő saarvidékiek elszállítását a Saarvidékre. A birodalmi vasutak ötven különvonatot bocsátottak a népszavazásra hazautazók rendelkezésére.

A Saarvidékről estig beérkezett hírek szerint a vasárnapi népszavazás nyugalomban telt el.

Párizsban biztosra veszik Németország győzelmét
Párizs, január 13.
A Paris Midi saarbrückeni tudósítója megírja, hogy szombaton este a Saarbrückenben összegyűlt francia ujságírók többen fogadást ajánlottak a Saarvidék sorsát illetően, de a francia ujságirók között sem akadt senki sem, aki a statusquo győzelme mellett mert volna fogadni.

Az Oeuvre emlékezetbe idézi, hogy Stresemann német külügyminiszterór annakidején felajánlotta Briandnak, kezdjenek tárgyalásokat a Saarvidék azonnali visszacsatolása ügyében és ejtsék el a népszavazás tervét. Franciaország akkoriban nem fogadta el ezt a javaslatot, holott milyen könnyű lett volna megtakarítani a mostani népszavazás kellemetlenségeit. Ebből a népszavazásból Franciaország feltétlenül megtépázottan kerül ki.

A Temps saarvidéki különtudósítója a választásról szóló helyzetképében megtelefonálta lapjának, hogy a Saarbrückner Zeitung, Röchling lapja, olyan nyomtatványt terjeszt, amely szerint a népszavazás a Német Arcvonal teljes győzelmével végződött.

Moszkvából telefonon kért jegyet a budapesti törvényszék elnökétől a külügyi népbiztosság Rákosi Mátyás végtárgyalására
Szombat délben ½ 1 után megszólalt a budapesti büntetőtörvényszék elnökségének telefonja:
- Halló…itt Moszkva beszél…

Az elnöki titkár először azt hitte, hogy valaki tréfál... De a telefonozó hang igen határozottan állította, hogy valóban Moszkva beszél, még pedig a szovjet külügyi népbiztossága.

- A népbiztosság kéri az igen tisztelt elnökséget, - folytatta az előbbi hang – méltóztassanak a népbiztosság kiküldöttei számára három belépőjegyet adni Rákosi Mátyás és társainak régtárgyalására.

A titkár egy percnyi türelmet kért, átment egy szomszéd hivatalszobába, majd visszasietett a telefonhoz és közölte a moszkvai népbiztossággal, hogy a három jegy rendelkezésükre áll a január 21-án kezdődő nagy tárgyalásra.

Ottó állásfoglalását Griger Miklós olvasta fel Gyöngyösön

Gyöngyös, január 13.
„A Petit Journal-ban tett nyilatkozatom természetszerűleg az osztrák viszonyokra és Ausztriára vonatkozott, amelynek soha sem volt olyan történelmi alkotmánya, mint aminő a magyar királyságnak. Én az ezeréves magyar alkotmány alapján állok és alkotmányos uralkodásra készülök, miután az a meggyőződésem, hogy a magyar alkotmány olyan tökéletes és ruganyos szervezet, amelynek keretein belül a legdemokratikusabb és legradikálisabb társadalmi és gazdasági reformokat is meg lehet oldani.”

Népszavazást követel Llewellyn Jones angol képviselő a trianoni határokról

Londonból jelentik: Llewellyn Jones képviselő, az alsóház középeurópai csoportjának titkára, Shottonban (Flintshire megye) mondott beszédében kifejtette, hogy a saarvidéki népszavazás világosan mutatja milyen módon érvényesítheti a Népszövetség az alapokmány 19. szakaszát, amely a szerződések felülvizsgálásáról szól.

A Népszövetség által vezetett nemzetközi ellenőrzéssel, a szavazás szabadságát, tisztaságát és a rend fentartását biztosító intézkedésekkel megnyugtató módon lehetne elintézni azokat a sérelmeket és panaszokat, amelyek Trianon igazságtalanságaiból fakadtak és amelyek mind súlyosabban fenyegető veszedelemmé kezdenek válni. A békemódosítás kérdését közmegelégedésre lehetne megoldani, ha ugyanolyan módon figyelembe vennék a különböző nemzeti csoportok kívánságait, mint ahogyan a Saarvidéken történt.