Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása érdekében

A nemzeti munkaterv célkitűzései között szerepel az elszegényedett hadikölcsön ősjegyzők támogatása és általában a hadikölcsön-kérdés megoldása. Most, a reformprogram sorozatos megvalósítása reményének a jegyében, ismét sorompóba léptek a hadikölcsönkötvénytulajdonosok.

A régebben nagy agitációt kifejtett egyesületeknek a vezetői napokban értekezletet tartottak Naményi-Koncz Viktor tábornoknál és feleségénél, Odescalchi Virginia hercegnőnél. Magasrangú katonatisztek, ismertnevű előkelő ügyvédek, országgyűlési képviselők, nyugalmazott főfunkcionáriusok és más előkelőségek vitatták meg, hogy az állam jelenlegi pénzügyi helyzetében a költségvetés különösebb megterheltetése nélkül mily módon lehetne segíteni azokon, akik annakidején hazafias lelkesedéssel egész vagyonukat hadikölcsön jegyzésre fordították.

Főleg egy indítványról tanácskoztak nagy alapossággal.

Eszerint új kölcsönkötvények kibocsátásával kötnék össze a hadikölcsön jegyzők megsegítését. Arra gondolnak, hogy az aranyérték tíz százalékára szólnának az új kötvények, amelyek után kamatot is kapna nosztrifikált hadikölcsönei alapján az ősjegyző, illetve a papír tulajdonosa. Más javaslat is felmerült, amely szerint össze lehetne kötni a hadikölcsöntulajdonosok megsegítését a hátralékos adók és illetékek gyorsabb tempójú behajtásával.

Végül is egy bizottságra bízták a memorandum megszerkesztését. A bizottság rövidesen összeül és alternatív megoldásokat dolgoz ki, amelyeket memorandum formájában a miniszterelnökhöz és az érdekelt szakminiszterekhez juttat. Valószínűnek látszik különben, hogy a hadikölcsön valorizáció az új parlament valamelyik ülésén is szóba kerül.