Rövidek

Millerand szerint nem okos dolog Hitler külpolitikai kijelentéseinek hitelt adni

Párizsból jelentik: Millerand volt köztársasági elnök a Kereskedelmi és Ipari Szövetség díszebédjén nagy politikai beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy Németország valamennyi nép számára veszélyt jelent s nem volna okos dolog Hitler külpolitikai kijelentéseinek hitelt adni. A francia-német ellentét nem két anyagi hatalom mérkőzését jelenti, Franciaország és Németország két civilizációt, két világfelfogást képvisel. Az egyik világfelfogás szerint a jog forrása az erőszak, a másik pedig, úgy véli, hogy a jog felette áll az erőszaknak. A világ sorsa aszerint fog módosulni, hogy e két világfelfogás szerint melyik győzedelmeskedik.


Jeftics miniszterelnök rádióbeszéde a francia-olasz megegyezésről

Belgrádból jelentik: Jeftics miniszterelnök szombati rádióbeszédében többek között a következőket mondotta: A római olasz-francia egyezménnyel, mint pozitív ténnyel kell számolni. Nagy elismeréssel tartozunk Franciaország és külügyminisztere, Laval erőfeszítéseinek, amelyekkel megegyezésre igyekeznek jutni Olaszországgal, hogy megteremtsék a Duna-völgye tartós megbékélésének előfeltételeit.

Pál régensherceg megkegyelmezett Zsifkovics tábornok ellenségeinek
London, február 17.
A Daily Telegraph jelenti Belgrádból, hogy Pál herceg, a kormányzótanács elnöke a legfelsőbb haditanács tagjaivá nevezte ki Zsifkovics tábornoknak, a volt diktátornak négy legismertebb ellenségét. Ezenkívül megkegyelmezett a herceg Tukovics tábornoknak és Remics ezredesnek, akik mint a hírhedt „Fekete Kéz” utolsó két életbenmaradt tagja, ugyancsak Zsifkovics régi ellenségei voltak és akinek elítélését annakidején Zsifkovics diadalának tekintették.

Abesziniába utazott egy volt magyar tüzérfőhadnagy, hogy felajánlja szolgálatait a Négus hadseregének

Vasárnap reggel sovány, szőke fiatalember szállt fel a párizsi gyorsra, kis csomagot szorongatva a kezében. A fiatalember Oláh Jenő, a Magyar Olasz Bank volt tisztviselője és volt tüzérfőhadnagy, aki útnak indult Abesszinia felé, hogy őfelsége Hailé Selassié Négus hadseregébe szolgáljon. Oláh B-listára került és azóta nem tudott álláshoz jutni. Rokonai és barátai támogatásából és alkalmi munkákból tartotta fenn magát. A gyönyörűen dekorált szenvedélyes katona a Négus hadseregében keresi jövőjét, csupán az aggasztja, hogy Abesszinia most a baráti Olaszországgal került súlyos konfliktusba.

Munkatársunk elindulása előtt a keleti pályaudvaron beszélgetett Oláhhal: - Mit visz magával? – kérdeztük. – Egy pár ruhát és fehérneműt. – Azután az útjáról kezd beszélni: - Franciaországon keresztül megyek át Afrikába és Alexandriából a Nílus mentén akarok Abessziniába eljutni. Abesszinia hadserege meglehetősen kiképzetlen: tehát a nagy, de kevéslakossú állam hadserege feltétlenül használni tud egy osztrák-magyar hadseregbeli jól képzett tüzértisztet. Remélem, hogy ami Európában nem sikerült, Abessziniában sikerült majd: jobb megélhetést találnom.

A Georgiev-kormány meg akarta jogaitól fosztani Boris királyt! - mondja Zlatev miniszterelnök

Szófiából jelentik: Zlatev tábornok miniszterelnök vasárnap a Király Színházban fejtette ki kormányprogramját. Georgiev, az eltávolított miniszterelnök mondotta - korlátlan hatalmat akart magára ruházni, amelynek alapján elmozdíthatta volna a kormány tagjait és a hadsereg tisztjeit. Másik tervbevett rendelettel meg akarta a királyt fosztani mindazoktól az előjogoktól, amelyeket az alkotmány biztosít számára.

A jelenlegi kormány ellenzi a köztársasági kormányformát, ragaszkodik az alkotmányos királysághoz és olyan kormányforma bevezetésre gondol, amely lehetővé teszi, hogy a nép foglalkozási ágak szerint képviseltesse magát. Az új állam nem alapul sem az osztálykülönbségeken, sem pedig a pártküzdelmeken. A gazdasági törvényhozás terén – mondotta a miniszterelnök – nem lesznek meglepetések; a valutaügyek terén is tartózkodnak minden kalandos kísérletezéstől. A kormány feltétlenül ragaszkodik a pénzérték állandóságának megóvásához.