Döntő napja van a magyar politikának

Budapest, március 4.

Az utolsó huszonnégy órában tetőfokára jutott az elmult hetek politikai feszültsége.

A miniszterelnök és Bethlen közös kormányzói kihallgatása óta bizonyos enyhülést hozott Gömbös rádiónyilatkozata, de másfelől kiélezték a helyzetet Eckhardt Tibornak és a Független Kisgazdapártnak Bethlen és az Egységes Párt ellen indított sorozatos támadásai. Fokozta a nyugtalanságot több harcos, inkább személyi kérdéseket érintő interpelláció bejegyzése.

Eckhardt és a kisgazdapárt harciassága heves ellenakciót váltott ki a kormánypárt azon tagjai között, akik Bethlen személyével és politikájával szolidárisnak vallják magukat. Nyilvánvaló, hogy a belpolitikai helyzet súlypontjában a választójog áll! Néhány nappal ezelőtt hivatalos közlemény jelent meg arról, hogy a reformjavaslat ügyében megegyezés jött létre az Egységes Párt vezetőségével. Ezt a közlést ellenzéki oldalról meglehetősen hitetlenül fogadták, mert olyan hírek járták, hogy csupán a titkosságban történt megegyezés, de az úgynevezett korrektivumok tekintetében még mindig a legkülönfélébb felfogások és javaslatok állanak egymással szemben.

Így például azt emlegették, hogy Bethlen az elektoros választási rendszer mellett foglalna állást, ez pedig ellenzést váltana ki nemcsak a baloldalon, hanem, a kormánypárt egy részében is. A választói reform részleteiben támadt nézeteltérések fokozták Keresztes-Fischer belügyminiszter elkedvetlenedését, aki az utóbbi időben többször felajánlotta lemondását.

Ő volt egyébként egyike azoknak, aki Gömbös és Bethlen politikai megegyezésének útját hetek óta egyengette. Szombaton délben a miniszterelnökkel folytatott tanácskozása és ezt követő kormányzói kihallgatása után elterjedt a hír, hogy a belügyminiszter befejezettnek tekintvén a Bethlen-Gömbös-féle megegyezés létrehozására irányuló feladatát, tárcáját a miniszterelnök rendelkezésére bocsátotta.

A belügyminiszter lemondásáról beszámoltak a lapok, de hivatalos részről se megerősítés, se cáfolat nem érkezett. Tudósítónk vasárnap délután beszélt a vidéken tartózkodó Keresztes-Fischer belügyminiszterrel és lemondásának megerősítését vagy cáfolatát kérte. A belügyminiszter ennyit mondott:
- Kérem, ne erősítsék meg lemondásom hírét.

Kétségtelen, hogy a vajúdó politikai helyzet a legkülönfélébb találgatásokra adott alkalmat. A politikai életben évek óta nem jelentkezett olyan zajlás és forrongás, mint ebben az utolsó huszonnégy órában.

A politikai pártok és csoportok úgyszólván egész vasárnap készenlétben állottak, bizalmas tárgyalásokon izgatottan vitatták meg a folyamatban levő mindenképpen nagyjelentőségű eseményeket, a legközelebbi huszonnégy óra lehetőségeit. Jól informált helyen kijelentették, hogy a politikai helyzet huszonnégy órán belül tisztázódni fog és hamarosan megoldást nyernek mindazok a tárgyi és személyi kérdések, amelyeknek függőbentartása és kiéleződése mindeddig nyugtalanságban tartotta nemcsak a politikai életet, hanem az közvéleményt.

A helyzetnek erre a tisztázódására, a belpolitikai kibontakozásra, annál inkább szükség van, mert az ország mai külpolitikai és gazdasági helyzetében súlyos következményekkel járna minden olyan belpolitikai bizonytalanság, amely alapot adhatna az ország belső stabilitásának kedvezőtlen megítélésére. Annyi bizonyos, hogy az elkövetkező két nap – hétfő és kedd - döntő fontosságú eseményeket hoz: a küszöbönálló események filmszerű gyorsasággal és programszerűséggel lejátszódni. Ma délelőtt minisztertanács lesz, amelyen új miniszterekkel egészítik ki a Gömbös-kormányt, holnap délelőtt egyfelől az Egyetemes Párt, más felől a Keresztény Párt tart értekezletet, holnap délután pedig Bethlen és Eckhardt személyes összecsapásának lesz a színhelye a képviselőház.

Ha Keresztes-Fischer mégis megválik tárcájától, ma legalább két új ember kap helyet az így részben újjáalakuló Gömbös-kormányban.

Elintézettnek tekintik, hogy Fabinyi kereskedelemügyi miniszter pénzügyminiszter lesz, kereskedelemügyi miniszterré pedig Bornemissza Gézát nevezik ki.

Az új miniszterek kinevezése már kedden reggel megjelenik, úgyhogy az Egységes Párt holnap délelőtti értekezletén már az új miniszterrel kiegészített Gömbös-kormány jelenik meg.

A pártértekezlet eseménye a miniszterelnök felszólalása lesz, amely természetesen kiterjeszkedik az egész politikai helyzetre. A Keresztény Pártnak kedden délben már alkalma lesz eldönteni, hogy az addig kialakuló új helyzettel szemben minő magatartást tanusít. Itt mindenekelőtt meg kell cáfolni azt a hírt, mintha Wolff Károly mint igazságügyminiszter belépne a kormányba.
Wolff semmiesetre sem vállal reszorttárcát.

Minden jel arra mutat egyébként, hogy mire a képviselőház holnap délután öt órakor összeül, a függőben tevő politikai kérdések nagyrésze megoldódik és erre való tekintettel fokozott érdeklődés fogja megelőzni Bethlen és Eckhardt párviadalát. Bethlen személyes megtámadtatás címén szólal fel és válaszol Eckhardtnak ellene intézett éles támadásaira.

Bethlen beszéde izgalmakat fog a Ház minden oldalán kiváltani, az Egységes Párt nagyrésze Bethlen melletti, a Független Kisgazdapárt Bethlen elleni tüntetésre készül és az izgalmakat csak fokozza majd, hogy nyomban Bethlen után szót kér személyes kérdésben Eckhardt is, hogy azonnal reflektáljon a volt miniszterelnök felszólalására.

A következő két nap nagy eseményei - a személyi kérdésekről döntő minisztertanács, az Egységes Párt és a Keresztény Párt fontos értekezlete, végül a Bethlen-Eckhardt-féle párviadal és ennek további következményei – minden bizonnyal teljes átcsoportosítást vonnak maguk után a pattanásig feszült légkörű politikai élet arcvonalán és új alapon hozzák meg a már hetek óta esedékes kibontakozást.